Zoeken

Filter zoek resultaten

449 resultaten gevonden voor: wetten
Onderwerp

Gezondheidsgegevens in een dossier

… 5 lid 1 onder e AVG). Die bewaartermijn is in specifieke wetten vastgelegd. Zo staat in de WGBO een bewaartermijn van …
Hulpverleners zoals huisartsen, tandartsen en specialisten zijn wettelijk verplicht om gezondheidsgegevens van hun patiënten vast te leggen in een dossier.
Ga naar onderwerp
Onderwerp

AI-verordening

… voordelen aan AI, er is ook een hele andere kant. Bestaande wetten zoals de  Algemene verordening gegevensbescherming …
De AI-verordening is de eerste uitgebreide wet over kunstmatige intelligentie. In de verordening staat aan welke regels organisaties zich moeten houden.
Ga naar onderwerp
Informatiepagina

Privacywetgeving

… Privacywetgeving Er zijn veel wetten, besluiten en regelingen die de verwerking van … voor het gebruik van persoonsgegevens. Belangrijke wetten waarop de AP toezicht houdt zijn:  Algemene … taken en bevoegdheden van de AP als toezichthouder op deze wetten en op andere wet- en regelgeving voor de verwerking …
Ga naar informatiepagina
Informatiepagina

Gezondheidsgegevens verwerken

… de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Voorbeelden van wetten: Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). … aan derden te verstrekken , kan er in andere wetten alsnog een verplichting staan om toestemming te vragen.  Toestemming in verschillende wetten Er bestaat soms verwarring over het vragen van …
Ga naar informatiepagina
Nieuwsbericht

Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen

Nieuwsbericht
Ga naar nieuwsbericht
Informatiepagina

Sociaal domein

… de Uitvoeringswet AVG (UAVG) als in de specifieke (materie)wetten bevoegdheden, waarborgen en voorwaarden opgenomen … goed beveiligen . Taak van algemeen belang In de specifieke wetten moet de (publiekrechtelijke) taak van B&W zijn … specifieke nationale wet- of regelgeving, zoals de materiewetten in het sociaal domein of de UAVG). Feitelijke …
Ga naar informatiepagina
Informatiepagina

Privacywetgeving voor politie en justitie

… de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (Wjsg). Deze wetten vloeien voort uit de Europese Richtlijn … politie en justitie zich aan de Wpg en Wjsg houden. Deze wetten gelden ook bij: het uitvoeren van opgelegde straffen; … toezichthoudende taken op grond van bijzondere wetten, zoals het verlenen van (wapen)vergunningen en het …
Ga naar informatiepagina
Informatiepagina

ADM-test in het vervoer

… Spoorwegwet, Wet lokaal spoor en Wet luchtvaart. Deze wetten zijn gebundeld in het Besluit alcohol, drugs en … in de transportsector, maar niet in een beroep dat in deze wetten staat? Dan mag uw werkgever geen ADM-test bij u doen. …
Ga naar informatiepagina
Nieuwsbericht

EDPB: uitgebreide anti-witwascontroles groot risico voor burgers

… om die gegevens niet op straat te laten belanden.’ Vier wetten Het gaat om vier wetten . Het Europees Parlement en de Raad van de Europese … Unie zullen verder onderhandelen over de inhoud van de wetten en bekijken of er nog wijzigingen nodig zijn. Bij …
Nieuwsbericht
Ga naar nieuwsbericht
Nieuwsbericht

Nieuwe prioriteiten EDPB bekend

… en houdt rekening met nieuwe uitdagingen, zoals nieuwe wetten die invloed hebben op de privacy, en sterk opkomende … De laatste jaren zijn er verschillende nieuwe Europese wetten gekomen, die impact hebben op de privacy van mensen … over de verhouding tussen de AVG en alle nieuwe wetten die aan de AVG raken. Daarnaast blijft de EDPB nieuwe …
Nieuwsbericht
Ga naar nieuwsbericht
Snel antwoord

Wat kan ik als organisatie nu al doen als voorbereiding op de AI-verordening?

U kunt nu al een aantal dingen doen:

  • Breng als aanbieder of gebruiker van algoritmes en AI in kaart om welke systemen het in uw organisatie gaat. En maak alvast een inschatting in welke risicogroep uw AI-systeem valt.  Zodat u weet welke eisen er voor uw systeem gaan gelden. 
  • Is het nu al overduidelijk dat uw AI-systeem onder de lijst met verboden AI gaat vallen? Dan is het voor aanbieders raadzaam om het systeem nu al uit de handel te nemen. Is uw organisatie gebruiker van het systeem? Probeer dan zo snel mogelijk te stoppen met het systeem. De kans is namelijk groot dat u ook nu al wetten overtreedt. 
  • Kijk nu alvast of u de transparantie over uw systeem kunt verbeteren. Bijvoorbeeld door de informatie hierover op uw website en bij het aanbieden van de dienst te verduidelijken. Vanaf augustus 2026 gelden specifieke transparantieverplichtingen voor systemen die bedoeld zijn om met personen in contact te komen of om inhoud te genereren, zoals deepfakes. AI-systemen met een hoog risico moeten voldoende transparant zijn om op passende wijze gebruikt te kunnen worden. 
  • Wilt u een AI-systeem aanschaffen? Check dan of er in de inkoopvoorwaarden voldoende rekening is gehouden met bestaande en aankomende wetten. Zoals de AI-verordening en de AVG. Ontwikkelaars moeten namelijk zorgen dat systemen aan eisen voldoen voordat ze op de markt worden gebracht. U wilt voorkomen dat u een AI-systeem ontwikkelt of implementeert waarvan (straks) blijkt dat het niet voldoet aan de wet. 
  • Bent u een professional binnen de overheid? Verken dan de mogelijkheid om een Impact Assessment voor Mensenrechten (IAMA) te doen en/of gebruik te maken van andere praktische hulpmiddelen uit de Toolbox ethisch verantwoord innoveren van de Rijksoverheid. 
  • Als overheid kunt u uw algoritmisch systeem nu al vrijwillig registreren in het algoritmeregister

Sommige organisaties maken inmiddels werk van het aanstellen van een interne toezichthouder op algoritmes of een ‘functionaris algoritmes’. De AP juicht toe dat organisaties op die manier hun verantwoordelijkheid nemen. 

Wetgevingstoets

Advies Wet invoering BSN en voorzieningen digitale overheid BES

… over het wetsvoorstel voor de wijziging van diverse wetten in verband met het invoeren van het …
Wetgevingstoets
Ga naar document

Zoekt u informatie van voor 25 mei 2018? Bekijk ons archief.

Filter zoekresultaten

Filter zoek resultaten

Filter op thema

Filter zoek resultaten

Filter op periode