Vergroot contrast

Brexit

Geeft u als organisatie in de Europese Unie (EU) persoonsgegevens door aan organisaties in het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan kunt u dat blijven doen zoals u gewend bent. Ook al maakt het VK geen deel meer uit van de EU.

De Brexit heeft dus geen gevolgen voor de doorgifte van gegevens van de EU naar het VK. Dat heeft de Europese Commissie (EC) op 28 juni 2021 besloten.

Vanaf 1 januari 2021 tot 28 juni 2021 gold een overgangsperiode. In deze periode kon u ook gegevens doorgeven aan het VK zoals u gewend was. En dat blijft nu dus zo.

Adequaatheidsbesluiten VK

De EC heeft 2 adequaatheidsbesluiten genomen voor het VK (1 voor de AVG en 1 voor de Richtlijn politie en justitie). Daarmee oordeelt de EC dat het niveau van bescherming van persoonsgegevens in het VK gelijkwaardig is aan dat in de EU.

Dat betekent dat u vrij gegevens kunt uitwisselen met het VK. U hoeft dus geen doorgifte-instrumenten te gebruiken zoals een modelcontract, wat u normaal nodig zou hebben voor doorgifte naar een land buiten de EU.

Gegevens ontvangen uit VK

Organisaties in de VK kunnen vrij persoonsgegevens versturen naar organisaties in de EU. Dat heeft de Britse regering laten weten.

Dus ontvangt u gegevens uit het VK? Dan heeft de Brexit ook daarop geen invloed.

Zie verder de website van de Britse privacytoezichthouder.

Bekijk binnen het onderwerp Brexit

Nieuws

Alle nieuwsberichten over het onderwerp 'Brexit'