Maak kennis met Elsbeth

Elsbeth medewerker AP

Het is een voorrecht om met mijn team te mogen werken aan actuele en maatschappelijke thema’s.

Elsbeth in het kort

  • Werkt sinds september 2019 bij de AP als hoofd Internationaal onderzoek.
  • Studeerde aan de universiteit Utrecht en de universiteit Wenen.
  • Deed aan de universiteit Leiden verder onderzoek als PhD fellow naar de bestuursrechtelijke handhaving van het mededingingsrecht in het licht van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
  • Heeft voor haar onderzoek in Saarbrücken, Seattle en San Francisco gewoond.

Ongebaande paden

De AP is een organisatie die continu geconfronteerd wordt met actuele vraagstukken die een grote maatschappelijke impact hebben. Persoonsgegevens gaan immers dagelijks de landsgrenzen over en dat gaat nog veel te vaak mis.

Daardoor staan we regelmatig voor vraagstukken waar geen blauwdruk voor is. Onontgonnen gebied dus. Denk aan de wijze waarop wij als AP toezicht willen houden op de grote internationaal opererende bedrijven, zoals socialmediabedrijven of luchtvaartmaatschappijen. Of hoe wij aankijken tegen conceptbesluiten van onze buitenlandse collega-toezichthouders, zoals boetes voor bigtechbedrijven.

Wat vinden wij inhoudelijk van deze zaken en hoe gaan we onze visie strategisch en op diplomatieke wijze delen met die collega-toezichthouders? Want het gaat in deze zaken vaak om  complexe manieren waarop onze persoonsgegevens gebruikt en verspreid worden.

Elke zaak verlangt daarom een brede blik op de feiten en omstandigheden en de wijze waarop wij effectief toezicht moeten houden. Het vereist flexibiliteit, creativiteit en de inzet van diverse competenties om op deze ongebaande paden de juiste weg te kiezen. Deze creatieve en oplossingsgerichte mindset stimuleren we hier zo veel mogelijk.

Na een periode in de wetenschap te hebben gewerkt en ervaring te hebben opgedaan bij een andere toezichthouder, maakte ik de stap naar een leidinggevende functie bij de AP.

Groei en werkgeluk als succesfactoren

Als leidinggevende krijg ik energie wanneer ik collega’s zie groeien als persoon en in hun rol als toezichthouder. We hebben een team met leergierige collega’s, die een brede blik hebben op zaken, goed samenwerken en echt het verschil willen maken.

Bij mijn afdeling Internationaal onderzoek hebben we dagelijks contact met buitenlandse toezichthouders en gaan we ook met enige regelmaat op reis naar het buitenland. Omdat we veel samenwerken in onderzoeken en projecten, behouden we de verbinding binnen het team.

Ik probeer zelf continu aandacht te hebben voor werkplezier, een gezonde werk-privébalans en mogelijkheden om door te groeien. Een vraag die ik dan stel: “voor hoeveel procent is jouw batterij nu opgeladen?” Of: “Wat zijn jouw energiegevers en energieslurpers de afgelopen tijd?”

Ook de organisatie in brede zin heeft werkgeluk hoog in het vaandel staan. Zo zijn er ruime mogelijkheden om een opleiding volgen die bijdraagt aan de persoonlijke groei. En ook hybride werken is inmiddels helemaal ingeburgerd bij ons team.

Maar het belangrijkste is dat wij binnen het team met respect met elkaar omgaan, vertrouwen hebben in elkaar en dat iedereen zichzelf kan zijn. Door deze samenwerking komen we tot mooie resultaten.