Vergroot contrast

Het werk van de Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houdt toezicht op de naleving van de privacywetgeving. De AP staat voor het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens.

Hoofdtaken

De AP houdt toezicht op de naleving van de wettelijke regels voor bescherming van persoonsgegevens. Onder toezicht vallen diverse activiteiten, zoals onderzoek doen en alternatieve interventies. Andere belangrijke taken van de AP zijn het adviseren over nieuwe regelgeving en het geven van voorlichting over privacywetgeving.

Organisatie

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een zelfstandig bestuursorgaan. Wij zijn en aangewezen als toezichthouder op de AVG en de Wijzigingswet. De organisatiestructuur van de AP is zichtbaar in het organogram 2018.

Onderzoek

De AP gebruikt een groot deel van de capaciteit om onderzoek te doen naar de naleving van de wet. Heeft de AP tijdens onderzoek overtredingen vastgesteld die voortduren? Dan kan de AP het onderzochte bedrijf of organisatie dwingen deze overtredingen te beëindigen. Bijvoorbeeld door een last onder dwangsom op te leggen. Vaak nemen de onderzochte bedrijven en organisaties al maatregelen om de geconstateerde overtredingen te beëindigen voordat de AP daadwerkelijk een last onder dwangsom oplegt.

Alternatieve interventies

Het is niet altijd nodig om op basis van binnengekomen tips direct een officieel onderzoek te starten. De AP kan ook eerst een gesprek met een organisatie voeren of een brief sturen. Dit noemen we alternatieve interventies. Een alternatieve interventie kan al genoeg zijn om de overtreding te laten beëindigen.

Voorlichting

De AP staat dagelijks mensen te woord, bijvoorbeeld als zij vragen en klachten hebben over hoe organisaties met hun persoonsgegevens omgaan. De AP vraagt mensen een tip te geven als hun iets opvalt om zo te weten of organisaties zich in de praktijk houden aan de wettelijke privacyregels. De AP ontvangt zo’n duizenden vragen en tips per jaar.
Wij gebruiken deze tips, in combinatie met onze kennis van het toezichtdomein, om te kiezen waarnaar we onderzoek gaan doen. We hebben een aantal criteria om te bepalen of er genoeg reden is om een onderzoek te starten. Bijvoorbeeld hoe ernstig de overtreding is.

Informatie website

Tips kunnen reden zijn om onze website aan te vullen. Veel informatie op onze website staat geschreven in de vorm van vraag en antwoord. Op die manier geven wij antwoord op concrete vragen uit de praktijk. Zo wordt duidelijk wat wel en niet mag.

Wetgevingsadviezen

De AP adviseert over nieuwe wet- en regelgeving die gaat over de verwerking van persoonsgegevens. Ministeries zijn op grond van de AVG verplicht om de AP hierover om advies te vragen. Daarnaast kan de Autoriteit Persoonsgegevens op eigen initiatief de regering en het parlement adviseren. Hier vindt u een overzicht van de adviezen van de AP.

Jaaroverzichten tips

Hoeveel tips ontving de Autoriteit Persoonsgegevens elk jaar en waar gingen die over?

Lees meer over Jaaroverzichten tips

Alternatieve interventies

Welke alternatieven heeft de Autoriteit Persoonsgegevens voor het opstarten van een officieel onderzoek?

Lees meer over Alternatieve interventies