Boete van 525.000 euro voor Locatefamily.com

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt Locatefamily.com een boete op van 525.000 euro. Locatefamily.com publiceert adresgegevens en telefoonnummers van mensen, vaak zonder dat die mensen dat weten. Als zij hun gegevens willen laten schrappen is dat niet eenvoudig, omdat Locatefamily geen vertegenwoordiger heeft in de EU. Het niet-hebben van een vertegenwoordiger in de EU is een overtreding van de privacywet en de reden van de boete.

Om Locatefamily.com te dwingen een loket in de EU te openen, legt de AP ook een last onder dwangsom op. Het bedrijf had tot 18 maart 2021 de tijd een vertegenwoordiger in de EU aan te wijzen.

Als dat niet is gebeurd, dan moet Locatefamily.com voor elke 2 weken dat niet aan de last is voldaan 20.000 euro betalen, met een maximum van 120.000 euro. Locatefamily.com heeft de AP op dit moment nog niet bevestigd of zij inmiddels een vertegenwoordiger in de EU heeft aangewezen.

Onverwachte bezoekers op de stoep

De AP heeft tientallen klachten over Locatefamily.com ontvangen. Op deze site staan volledige adressen en soms ook telefoonnummers van mensen die niet weten hoe hun gegevens op de site terecht zijn gekomen. Zij hebben zichzelf in ieder geval niet aangemeld.

Deze gang van zaken heeft grote impact op mensen van wie gegevens op Locatefamily.com verschijnen. Zo kunnen nietsvermoedende mensen opeens verrast worden met onverwachte bezoekers op de stoep.

‘Wat privé is, moet privé blijven’

‘Dat een site zomaar jouw naam, telefoonnummer én adres publiceert zonder dat jij dat weet, is kwalijk’, zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. ‘Wat privé is, moet privé blijven. Met dit soort informatie kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen. Of jou thuis bezoeken of via telefoon of e-mail lastigvallen.’

‘Als jij die informatie wilt delen, kan dat natuurlijk. Maar je moet daar zélf voor kunnen kiezen. Bij Locatefamily.com krijgen veel mensen die keuze niet. En als jouw adres en telefoonnummer dan tóch op zo’n site belanden, moet je in ieder geval makkelijk kunnen regelen dat die informatie van de site af gaat. Dat kan hier niet. Dat komt mede doordat Locatefamily.com geen vertegenwoordiger in de EU heeft. Daarom beboeten wij Locatefamily.com.’

Geen vertegenwoordiger in de EU

Organisaties die in de EU diensten of producten aanbieden, moeten voor EU-burgers een loket inrichten waar zij terecht kunnen voor informatie of om hun privacyrechten uit te oefenen. Locatefamily heeft dit niet.

De AP heeft bemiddeld voor de mensen die hun persoonsgegevens wilden laten verwijderen. In de meeste gevallen heeft Locatefamily.com hun gegevens inmiddels geschrapt.

700.000 Nederlanders

Locatefamily.com is een platform waar mensen contactgegevens kunnen zoeken van familieleden die zij uit het oog zijn verloren of van mensen met wie zij graag in contact willen komen.

Op het platform staan persoonsgegevens van mensen over de hele wereld, ook uit de EU. Rond de 700.000 Nederlanders staan vermeld op de site.

De site en daarmee ook alle persoonsgegevens zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Locatefamily.com stelt overzichten samen zonder dat mensen lid hoeven te worden of een account hoeven aan te maken.

Internationaal onderzoek

Locatefamily.com heeft een internationaal karakter. Ook ontvingen verschillende Europese toezichthouders klachten over het bedrijf. Daarom werkte de AP in het onderzoek samen met 9 andere Europese privacytoezichthouders en met de Canadese privacytoezichthouder.

Vrouw op straat in menigte

Publicaties