Selfie strand regen

Uw privacy

Privacy is een grondrecht. En een voorwaarde om vrij te zijn in wie u bent en wat u doet. Privacy gaat erover dat u regie houdt over uw gegevens. Het gaat erom dat u niet continu gevolgd wordt, dat uw medische gegevens veilig zijn, dat u iets kunt doen tegen een automatisch genomen besluit over u. Als toezichthouder op de naleving van de AVG maakt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zich hier sterk voor. En helpt u met informatie, advies en praktische tips om uw privacy te beschermen.

Uw privacyrechten gebruiken

Wilt u meer controle over wat organisaties van u weten? En wat ze vervolgens met uw gegevens doen? Dan kunt u gebruikmaken van uw privacyrechten. Onze voorbeeldbrieven helpen u daarbij.

Bekijk uw privacyrechten

Gebruik onze voorbeeldbrieven

Een tip of klacht indienen

Bent u het niet eens met hoe een organisatie met uw persoonsgegevens omgaat? En komt u er samen met de organisatie niet uit? Dan kunt u een privacyklacht bij ons indienen.

Lees meer over persoonsgegevens

Uw tip of klacht indienen

Een camera bij uw huis?

Om uw eigendommen te beveiligen, mag u een camera ophangen bij uw huis of een videodeurbel gebruiken. Maar hoe zorgt u ervoor dat u zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van andere mensen?

Meer informatie over cameragebruik

Direct naar het stappenplan

Een kopie van uw ID

Soms moet of wil een organisatie controleren of u echt bent wie u zegt dat u bent. Vraagt een organisatie daarbij om een kopie, scan of foto van uw paspoort of identiteitskaart? Soms mag dat, maar vaak ook niet. 

Lees hier wat mag en wat niet

Gebruik de KopieID app

Uw slimme apparaat

Het aantal apparaten met een internetverbinding in Nederlandse huishoudens groeit. Gebruikt u ook een  slim apparaat? Zorg er dan voor dat u uw privacy beschermt. Wij geven u tips en handleidingen.

Direct naar de handleiding

Uw slimme apparaat instellen

Zo werkt u veilig thuis

Veel mensen werken (deels) thuis. Het risico van thuiswerken is dat de beveiliging misschien minder goed op orde is dan op het werk zelf.  Wij geven u tips om op een veilige manier thuis te werken. 

Wees extra alert op phishing

Bekijk alle tips

Lees waarom uw privacy zo belangrijk is

Waarom is uw privacy zo belangrijk? Of beter gezegd: waarom is het slim om uw persoonsgegevens goed te beschermen? In onze privacyverhalen vertellen mensen wat hun overkwam. En hoe ze dat bewuster heeft gemaakt.

Zo leest u onder meer hoe bij Onno's administratiekantoor een datalek kon ontstaan, hoe Eric er mee omging dat er in een sollicitatiegesprek naar zijn medisch verleden werd gevraagd en hoe Hélène de privacy in haar cateringbedrijf goed geregeld heeft.

Naar de privacyverhalen

Vrouw aan het werk in restaurant

Internet en cookies: hoe goed gaat u er mee om?

Online worden veel persoonsgegevens verwerkt, van cookie tot video en van algoritme tot smartwatch. Veel mensen publiceren gegevens over zichzelf of over anderen op internet, zoals foto’s op Instagram. Maar ook organisaties plaatsen persoonsgegevens op internet.  En slimme (online) apparaten verzamelen ook nogal eens privacygevoelige informatie, waaronder persoonsgegevens. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn voor de mensen om wie het gaat. Wat zijn de regels en hoe beschermt u uw eigen gegevens en die van anderen?

Lees hier alles over Internet & slimme apparaten

Informatie en tips voor uw kind online

Smartphones en apps zijn niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Als tijdverdrijf maar ook voor het onderhouden van sociale contacten. 

Op onze webpagina voor jongeren kunnen ze lezen wat hun rechten zijn als het gaat om privacy en wat er mis kan gaan als hun gegevens in verkeerde handen vallen. We geven ze ook tips om zelf hun online privacy goed te beschermen. En met de game 'Ben jij je telefoon de baas' komen ze er achter welke informatie ze eigenlijk van zichzelf weggeven online.

Privacy voor jongeren

Kinderen in bed met iPad