Ondernemingsraad
Op deze pagina
De OR heeft instemmingsrecht, initiatiefrecht en adviesrecht. In de Wet op de ondernemingsraden (WOR) is vastgelegd wanneer de werkgever de OR om instemming of advies moet vragen. En dat de OR zich op eigen initiatief kan uitspreken over het gebruik van personeelsgegevens, bijvoorbeeld vanwege klachten van werknemers.
Het instemmingsrecht geldt onder meer bij een regeling voor het gebruik van een personeelsvolgsysteem.
Snelle antwoorden
Hoe is mijn privacy als OR-lid gewaarborgd?
Uw werkgever mag post die aan de OR is gericht niet openen. Ook mag uw werkgever uw telefoongesprekken, e-mailberichten en internetgebruik niet controleren.
Maar dat geldt alleen als de communicatie te maken heeft met de OR-activiteiten. Daarbuiten bent u als OR-lid gelijk aan gewone werknemers.
En dus mag uw werkgever, net als bij elke andere werknemer, ook bij u controleren of u zich bijvoorbeeld schuldig maakt aan verboden gebruik van communicatiemiddelen. Zoals websites bezoeken met ongepaste of illegale inhoud.
Wat kunnen we als OR doen om regelingen te beoordelen op privacy?
Om door de werkgever voorgestelde regelingen goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk dat u als OR goed voorbereid bent. En dat u waar nodig kritische vragen aan de werkgever stelt. Het OR-privacyboekje helpt u bij de voorbereiding.
Hebben we als OR iets te zeggen over het aanstellingsbeleid?
Ja. Wil een werkgever regelingen op het gebied van het aanstellingsbeleid vaststellen, wijzigen of intrekken? Zoals regels voor de sollicitatieprocedure? Dan moet de werkgever instemming vragen aan de OR. Ook over de uitvoering van de regelingen heeft u als OR iets te zeggen.
In het aanstellingsbeleid kunnen bijvoorbeeld de volgende onderwerpen staan die privacyaspecten hebben: