Algoritmes & AI

Een algoritme is een formule om een bepaald doel te bereiken. Algoritmes zijn er in alle soorten en maten. Van simpele ‘recepten’ tot geavanceerde, zelflerende systemen. Denk aan een zelfrijdende auto. Zowel bedrijven als de overheid gebruiken inmiddels op grote schaal algoritmes. Vaak om bepaalde beslissingen (deels) te automatiseren. Geavanceerde zelflerende algoritmes vallen onder artificiële intelligentie (AI), ook wel kunstmatige intelligentie genoemd.

Op deze pagina

  1. Algemene informatie

AI is sterk in ontwikkeling. Daardoor worden geavanceerde algoritmische beslismodellen steeds krachtiger en complexer. Voorbeelden van AI zijn ‘machine learning’, ‘deep learning’ en ‘neural networks’.

Voordelen algoritmes

Het gebruik van geavanceerde algoritmes kan voordelen bieden. Door patronen te halen uit data, kan bijvoorbeeld de gezondheidszorg meer inzicht krijgen in het verloop van ziektes.

Nadelen algoritmes

Algoritmes worden vaak gebruikt om geautomatiseerd besluiten te nemen. Een van de risico’s hiervan is de kans op een oneerlijk of bevooroordeeld besluit. Of zelfs op discriminatie.

Algoritmes en de AVG

Algoritmes en AI verwerken vaak persoonsgegevens. Dit betekent dat het gebruik van algoritmes moet voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), net als alle andere verwerkingen van persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houdt daar toezicht op.