Cameratoezicht

Er is op veel plekken cameratoezicht. Dit kan een inbreuk zijn op de privacy van mensen. Het is daarom belangrijk dat iedereen die camera’s gebruikt om toezicht te houden, zorgvuldig met deze beelden omgaat.

Cameragebruik in en om het huis

Om uw eigendommen te beveiligen, mag u een camera ophangen bij uw huis of een videodeurbel gebruiken. Maar u moet er wel voor zorgen dat u zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van andere mensen, zoals uw buren of voorbijgangers.
Ga naar onderwerp

Cameratoezicht bij organisaties

Cameratoezicht in of rond bijvoorbeeld een winkel, horecagelegenheid, sportclub, school of zorginstelling kan helpen om eigendommen, bezoekers en personeel te beschermen.
Ga naar onderwerp

Cameratoezicht in het verkeer

Camera’s langs (snel)wegen registreren kentekens van passerende voertuigen. De politie gebruikt deze beelden voor automatische kentekenherkenning, ook wel ‘automatic number plate recognition’ (ANPR) genoemd.
Ga naar onderwerp

Cameratoezicht op openbare plaatsen

Op straat hangen vaak camera’s. Bijvoorbeeld in uitgaansgebieden. Gemeenten mogen daar met camera’s toezicht houden om de openbare orde te handhaven. Vervolgens mag de politie de beelden bekijken en gebruiken.
Ga naar onderwerp

Drones

Particulieren, bedrijven en overheden gebruiken steeds vaker drones. Als daarmee persoonsgegevens worden verwerkt, dan is de AVG van toepassing.
Ga naar onderwerp