Algoritmes uitgelegd

Algoritmes zijn er in alle soorten en maten. Van simpele 'recepten' tot geavanceerde, zelflerende systemen. Denk aan een zelfrijdende auto. Zowel bedrijven als de overheid gebruiken inmiddels op grote schaal algoritmes. Vaak om bepaalde beslissingen (deels) te automatiseren.

Op deze pagina

  1. Algemene informatie

Het gebruik van geavanceerde algoritmes kan voordelen bieden. Door patronen te halen uit data, kan bijvoorbeeld de gezondheidszorg meer inzicht krijgen in het verloop van ziektes.

Er zijn ook risico's. Algoritmes worden vaak gebruikt om geautomatiseerd besluiten te nemen. Een van de risico’s hiervan is de kans op een oneerlijk of bevooroordeeld besluit. Of zelfs op discriminatie.

Algoritmes en AI verwerken vaak persoonsgegevens. Dit betekent dat het gebruik van algoritmes moet voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), net als alle andere verwerkingen van persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houdt daar toezicht op.

Snelle antwoorden

Voor burgers

1 vraag en antwoord

Wat is generatieve AI?

Met behulp van generatieve AI kan op basis van een opdracht onder meer tekst of beeld worden gegenereerd. Het model is hiervoor getraind met een grote hoeveelheid data. Deze vorm van AI wordt steeds vaker toegepast in bijvoorbeeld chatbots waarmee je in gesprek kunt, AI die teksten, documenten of programmeercode kan produceren, en in software die beelden genereert.