Zwarte lijst
Het doel van een zwarte lijst is om organisaties te waarschuwen voor bepaalde personen. Zo kunnen organisaties beoordelen of zij met die personen zaken willen doen. Bijvoorbeeld of zij die personen in hun winkel willen binnenlaten of in hun hotel willen laten overnachten.
Gegevens op zwarte lijst
Op een zwarte lijst staan vaak strafrechtelijke gegevens of gegevens over ongewenst gedrag. Bijvoorbeeld dat iemand is veroordeeld voor winkeldiefstal of ernstige overlast heeft veroorzaakt.
Een zwarte lijst gebruiken
Private organisaties mogen niet zomaar een zwarte lijst opstellen en gebruiken. Een private organisatie die een zwarte lijst wil aanleggen, moet in ieder geval aan 3 voorwaarden voldoen.
Zwarte lijst delen
Een zwarte lijst kan alleen intern, binnen één organisatie, gebruikt worden. Maar organisaties kunnen een zwarte lijst ook delen, bijvoorbeeld binnen een bedrijfstak.
Voorbeelden hiervan zijn een zwarte lijst van gasten die overlast veroorzaken (hotelbranche) en een zwarte lijst van frauderende klanten en medewerkers (financiële instellingen).
Voorwaarden zwarte lijst delen
Het gebruik van een gedeelde zwarte lijst heeft grotere gevolgen voor de privacy van de mensen die op de zwarte lijst staan. Daarom gelden strengere eisen voor het delen van een zwarte lijst.
Cross-sectorale zwarte lijst
Voor het delen van een zwarte lijst met andere sectoren (cross-sectorale zwarte lijst) zijn de regels nog strenger. Het uitgangspunt is dat dit niet mag.
Tenzij wordt voldaan aan de zeer hoge eisen uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Daarmee is het dus alleen in zeer uitzonderlijke gevallen toegestaan.
In de Handreiking cross-sectorale gegevensdeling tussen private partijen heeft de AP een beknopt overzicht opgesteld van de belangrijkste AVG-normen waaraan cross-sectorale zwarte lijsten minimaal moeten voldoen.
Register zwarte lijsten
De AP houdt een register bij van zwarte lijsten waarvoor een vergunning is afgegeven.
Op een zwarte lijst staan
Mensen die op een zwarte lijst staan, hebben een aantal rechten. Zoals recht op informatie zodra een organisatie hen op een zwarte lijst plaatst.
Ook kunnen zij vragen om inzage, correctie en verwijdering van hun gegevens op de zwarte lijst. Voor het laten verbeteren of verwijderen van gegevens gelden wel voorwaarden, dit kan niet altijd.
Bekijk binnen het onderwerp Zwarte lijst
Nieuws
-
Persbericht / 12 april 2022Boete Belastingdienst voor zwarte lijst FSV
-
Nieuwsbericht / 12 januari 2022Vergunning Soa Aids Nederland voor platform om sekswerk veiliger te maken
-
Persbericht / 29 oktober 2021Zwarte lijst FSV van Belastingdienst in strijd met de wet
Alle antwoorden op mijn vragenVragen over een zwarte lijst gebruiken
Alle antwoorden op mijn vragenVragen over op een zwarte lijst staan
Publicaties
- Rapport / 29 oktober 2021DownloadenPDFOnderzoek Belastingdienst Fraude Signalering Voorziening (FSV)
- Wetgevingsadvies / 3 november 2022DownloadenPDFAdvies Besluit goed verhuurderschap