Vergroot contrast

Beleidsregels cameratoezicht (2016)

De beleidsregels cameratoezicht helpen organisaties bij de privacyafweging die zij moeten maken als ze camera’s willen inzetten. De beleidsregels zijn uitwerkingen van de belangrijkste bepalingen uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en Wet politiegegevens (Wpg) voor de verwerking van persoonsgegevens met camera’s.

Meer en slimmere camera's

Organisaties zetten steeds vaker cameratoezicht in. Ook worden de technische mogelijkheden van camera’s geavanceerder. Zo zijn er camera’s die gekoppeld zijn aan drones en auto’s en worden camera’s steeds ‘slimmer’.

Er zijn camera’s die kunnen roteren, inzoomen of geluid opnemen. Sommige camera’s kunnen niet alleen waarnemen, maar ook door gezichtsherkenning personen identificeren.

Mag het?

De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt jaarlijks honderden vragen en tips over cameratoezicht. Deze vragen én alle nieuwe toepassingen en mogelijkheden zijn voor de Autoriteit Persoonsgegevens reden om beleidsregels uit te brengen die organisaties helpen bij de vraag of de inzet van een camera is toegestaan.

Er bestaat geen aparte privacywetgeving voor ‘slimme’ camera’s. De beleidsregels geven wel enkele specifieke aandachtspunten voor drones, slimme camera’s en dashcams.

Lees ook het dossier Cameratoezicht

Publicaties