Vergroot contrast

Vacature Senior Inspecteurs Systeemtoezicht

De Autoriteit Persoonsgegevens is de onafhankelijke toezichthouder in Nederland die de bescherming van persoonsgegevens bevordert en bewaakt.

We leven in een datagedreven wereld waarin technologische ontwikkelingen sneller gaan dan ooit. Daarvan kan iedereen profiteren, maar innovatie mag niet ten koste gaan van het grondrecht om persoonsgegevens te (kunnen) beschermen. Daarvoor is noodzakelijk dat mensen zeggenschap hebben en houden over hun digitale sporen. Sinds 25 mei 2018 is de nieuwe Europese privacywetgeving van toepassing: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Richtlijn gegevensbescherming opsporing en vervolging. Deze wetgeving versterkt de privacyrechten van alle inwoners in de EU, eist meer van organisaties en geeft de Europese privacytoezichthouders steviger bevoegdheden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bevordert dat overheden en bedrijven, maar ook mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen bij de bescherming van hun persoonsgegevens. Dit doen wij door te informeren over regels en risico’s en te adviseren over wet- en regelgeving. Wij stimuleren organisaties om privacyvriendelijke systemen en processen toe te passen en bewaken naleving van de regels door onafhankelijk onderzoek te doen naar (mogelijke) overtredingen. Als het nodig is, treden wij handhavend op.

Wij zoeken meerdere Senior Inspecteurs Systeemtoezicht (32-36 uur per week)

 

Dit wordt jouw rol
Als Senior inspecteur Systeemtoezicht ben je werkzaam bij de afdeling Systeemtoezicht van de directie Systeemtoezicht, Beveiliging en Technologie. Je levert een bijdrage aan de realisatie van de doelen van deze afdeling en denkt proactief mee waar het de jaarplannen van de afdeling betreft.

De afdeling Systeemtoezicht heeft tot doel het bevorderen van de bescherming van persoonsgegevens conform de nieuwe Europese privacywetgeving door alle bedrijven en instellingen die hun hoofdvestiging in Nederland hebben. Dit gebeurt onder andere door  (proactieve) advisering en voorlichting aan branche-organisaties over bijvoorbeeld gedragscodes en best practices, het beoordelen van voorafgaande raadplegingen, het beantwoorden van vragen van functionarissen voor de gegevensbescherming en het uitvoeren van verkennend onderzoek naar (voorgestelde) werkwijzen op het gebied van de omgang met persoonsgegevens.

Daarnaast verwachten we van je dat je de AP kan vertegenwoordigen op een proactieve wijze. Je hebt een uitstekend gevoel voor wat er maatschappelijk speelt en bent in staat om signalen uit de buitenwereld praktisch te vertalen naar het werkveld systeemtoezicht.
Je werkt nauw samen met medewerkers binnen de afdeling, maar ook met collega’s uit andere directies.
Als senior inspecteur ontwikkel je specifieke kennis over één of enkele branches of bepaalde specifieke onderwerpen en ben je breed inzetbaar op verschillende taken van de afdeling. Gezien de huidige samenstelling van het team zijn we op zoek naar zowel junior collega’s als naar meer ervaren collega’s met kennis van gegevensbescherming op één van de volgende terreinen: openbaar bestuur, arbeid, de financiële sector en de energiesector.

Competenties

 • analyseren
 • creativiteit
 • omgevingsbewustzijn
 • oordeelsvorming
 • overtuigingskracht
 • plannen en organiseren
 • samenwerken

Verder beschik je over:

 • academisch werk- en denkniveau
 • een afgeronde juridische opleiding
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden
 • politieke en bestuurlijke sensitiviteit
 • een integrale blik: je bent verbindend en gericht op samenwerken
 • de vaardigheid om zelfstandig te werken, ook onder druk
 • ervaring met privacywetgeving is een pré
 • een goede beheersing van de Engelse taal

Jouw arbeidsvoorwaardenpakket

 • salaris in aanloopschaal 10 (max. €4106,12), schaal 11 (max. €4669,57 bruto/maand), 12 (max. €5292,12 bruto/maand) of 13 (max. €5.919,51 bruto/maand), afhankelijk van je kennis en ervaring
 • 13e maand
 • betaald ouderschapsverlof
 • 165,6 vakantie-uren per kalenderjaar (op basis van een 36-urige werkweek), extra verlof voor oudere collega’s en mogelijkheid opbouw compensatie-uren
 • een uitstekend vervoersplan met voorzieningen voor gebruik van ov of fiets
 • de mogelijkheid een collectieve (aanvullende) ziektekostenverzekering af te sluiten
 • loopbaanbegeleiding en goede opleidingsmogelijkheden

Over de Autoriteit Persoonsgegevens

De AP is volop in beweging. De rol en de structuur van de organisatie zijn ingrijpend gewijzigd als gevolg van de nieuwe Europese privacywetgeving. De internationale context waarbinnen de AP opereert is steeds belangrijker. Zo heeft de AP sinds 25 mei zitting in de nieuwe European Data Protection Board (EDPB) waarin alle Europese privacytoezichthouders zijn verenigd. De EDPB kan bindende besluiten nemen waaraan nationale privacytoezichthouders zich moeten houden. Ook is de AP in de EU de ‘leidende toezichthouder’ voor internationale organisaties met een hoofdvestiging in Nederland. De AP werkt daarbij nauw samen met haar Europese collegatoezichthouders. Verder geeft de AP actief voorlichting aan burgers en organisaties over rechten en risico’s op privacygebied. Een andere belangrijke taak is de behandeling van klachten van burgers over overheden en bedrijven.

De AP bestaat uit een voorzitter en een vicevoorzitter en heeft een secretariaat bestaande uit alle medewerkers. Bij de AP werken op dit moment zo’n 133 mensen. Je werkt met betrokken collega’s en er is een gezonde balans tussen presteren en leren. Ieder gunt een ander z'n successen en we helpen elkaar waar dat kan of nodig is. Bij de AP word je dagelijks uitgedaagd om je kennis, kunde en creativiteit in de strijd te werpen. De AP stimuleert de ontwikkeling van individuele medewerkers en werkt aan de organisatie om een moderne toezichthouder te zijn. Daarbij stellen wij duidelijke professionele eisen aan onszelf en elkaar. De AP handelt volgens de kernwaarden onafhankelijk, open, deskundig en effectief.

Eigen rechtspersoonlijkheid
De AVG vereist dat de AP een onafhankelijke positie heeft. Dit heeft ertoe geleid dat de AP op korte termijn een eigen rechtspersoonlijkheid zal hebben. Hoewel medewerkers van de AP hiermee geen rijksambtenaar (meer) zijn, zijn zij wel ambtenaar en wordt voor de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden ook aangesloten bij de cao Rijk. Hiermee blijven ook het ARAR en het BBRA op de medewerkers van de AP van toepassing.

Word je hier enthousiast van?

Heb jij affiniteit met het thema privacy? Werk je  graag voor een organisatie die volop in het nieuws is? En heb jij de ervaring die relevant is voor de nieuwe organisatie en rol van de AP?

Dan nodigen we je van harte uit om via de website Werken voor Nederland te solliciteren op deze functie!

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met onze afdeling HR,  voor inhoudelijke vragen met Cecile Schut, directeur Systeemtoezicht, Beveiliging en Technologie.
Wij zijn bereikbaar via 070-8888500.