Vergroot contrast

Vacature Adviseur Handhaven

De Autoriteit Persoonsgegevens is de onafhankelijke toezichthouder in Nederland die de bescherming van persoonsgegevens bevordert en bewaakt.

We leven in een datagedreven wereld waarin technologische ontwikkelingen sneller gaan dan ooit. Daarvan kan iedereen profiteren, maar innovatie mag niet ten koste gaan van het grondrecht om persoonsgegevens te (kunnen) beschermen. Daarvoor is noodzakelijk dat mensen zeggenschap hebben en houden over hun digitale sporen. Sinds 25 mei 2018 is de nieuwe Europese privacywetgeving van toepassing: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Richtlijn gegevensbescherming opsporing en vervolging. Deze wetgeving versterkt de privacyrechten van alle inwoners in de EU, eist meer van organisaties en geeft de Europese privacytoezichthouders steviger bevoegdheden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bevordert dat overheden en bedrijven, maar ook mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen bij de bescherming van hun persoonsgegevens. Dit doen wij door te informeren over regels en risico’s en te adviseren over wet- en regelgeving. Wij stimuleren organisaties om privacyvriendelijke systemen en processen toe te passen en bewaken naleving van de regels door onafhankelijk onderzoek te doen naar (mogelijke) overtredingen. Als het nodig is, treden wij handhavend op.

 

Wij zoeken een Adviseur Handhaven (32-36 uur per week)

 

Dit wordt jouw rol
Jij bent een adviseur op de afdeling Handhaven van de directie Juridische Zaken en Wetgevingsadvisering.
De afdeling Handhaven is verantwoordelijk voor het opstellen van handhavingsbesluiten, waaronder boetebesluiten, en adviseert het bestuurlijk overleg van de AP en de organisatie ten aanzien van diverse (complexe) juridische vraagstukken. Daarnaast adviseert de afdeling Handhaven de afdelingen Controlerend onderzoek en Internationaal ten aanzien van lopende onderzoeken en rapporten inzake de naleving van de (U)AVG en de Richtlijn. Je levert een bijdrage aan de realisatie van de doelen van de afdeling Handhaven en denkt proactief mee waar het de jaarplannen van de afdeling betreft.
 
De mogelijkheid van het opleggen van (hoge) boetes heeft een centrale plaats gekregen binnen de AVG. Daarnaast kent de AVG een aantal nieuwe handhavingsinstrumenten. De verwachting is dan ook dat het aantal sanctiezaken zal toenemen. Daarom zijn we, in aanvulling op het huidige handhavingsteam, op zoek naar een enthousiaste bestuursrecht jurist die aan het begin van zijn of haar carrière staat en die ervaring of affiniteit heeft met sanctionering.

Je hebt een open werkhouding, bent leergierig, analytisch ingesteld en je schrikt niet terug voor het aanpakken van een nieuw en ingewikkeld vraagstuk. Tegelijkertijd hou je oog voor praktische oplossingen en vind je het leuk om je analyse op een begrijpelijke manier op te (leren) schrijven in een sanctiebesluit.
Je bent een integer persoon en een enthousiaste collega die makkelijk contact legt met collega’s van de verschillende afdelingen binnen de AP.  

Competenties

 • analyseren
 • creativiteit
 • flexibiliteit
 • netwerken
 • organisatiesensitiviteit
 • overtuigingskracht
 • plannen en organiseren

Verder heb je / ben je

 • academisch werk- en denkniveau (een afgeronde studie Rechten is vereist)
 • uitstekende kennis van en bij voorkeur ervaring met het bestuurs(proces)recht
 • ervaring dan wel affiniteit met sanctionering en het opstellen van sanctiebesluiten
 • twee tot drie jaar relevante werkervaring
 • stressbestendig
 • kennis van, dan wel ervaring met, privacyrecht (is een pre)
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
 • een goede beheersing van de Engelse taal (Engels is de voertaal bij de Europese samenwerking)

Jouw arbeidsvoorwaardenpakket

 • salaris in aanloopschaal 10 (max. €4.106,12 bruto/maand) of schaal 11 (max. €4.669,57 bruto/maand), afhankelijk van je kennis en ervaring
 • 13e maand
 • betaald ouderschapsverlof
 • 165,6 vakantie-uren per kalenderjaar (op basis van een 36-urige werkweek), extra verlof voor oudere collega’s en mogelijkheid opbouw compensatie-uren
 • een uitstekend vervoersplan met voorzieningen voor gebruik van ov of fiets
 • de mogelijkheid een collectieve (aanvullende) ziektekostenverzekering af te sluiten
 • loopbaanbegeleiding en goede opleidingsmogelijkheden

Over de Autoriteit Persoonsgegevens

De AP is volop in beweging. De rol en de structuur van de organisatie zijn ingrijpend gewijzigd als gevolg van de nieuwe Europese privacywetgeving. De internationale context waarbinnen de AP opereert is steeds belangrijker. Zo heeft de AP sinds 25 mei zitting in de nieuwe European Data Protection Board (EDPB) waarin alle Europese privacytoezichthouders zijn verenigd. De EDPB kan bindende besluiten nemen waaraan nationale privacytoezichthouders zich moeten houden. Ook is de AP in de EU de ‘leidende toezichthouder’ voor internationale organisaties met een hoofdvestiging in Nederland. De AP werkt daarbij nauw samen met haar Europese collegatoezichthouders. Verder geeft de AP actief voorlichting aan burgers en organisaties over rechten en risico’s op privacygebied. Een andere belangrijke taak is de behandeling van klachten van burgers over overheden en bedrijven.

De AP bestaat uit een voorzitter en een vicevoorzitter en heeft een secretariaat bestaande uit alle medewerkers. Bij de AP werken op dit moment zo’n 133 mensen. Je werkt met betrokken collega’s en er is een gezonde balans tussen presteren en leren. Ieder gunt een ander z'n successen en we helpen elkaar waar dat kan of nodig is. Bij de AP word je dagelijks uitgedaagd om je kennis, kunde en creativiteit in de strijd te werpen. De AP stimuleert de ontwikkeling van individuele medewerkers en werkt aan de organisatie om een moderne toezichthouder te zijn. Daarbij stellen wij duidelijke professionele eisen aan onszelf en elkaar. De AP handelt volgens de kernwaarden onafhankelijk, open, deskundig en effectief.

Eigen rechtspersoonlijkheid
De AVG vereist dat de AP een onafhankelijke positie heeft. Dit heeft ertoe geleid dat de AP op korte termijn een eigen rechtspersoonlijkheid zal hebben. Hoewel medewerkers van de AP hiermee geen rijksambtenaar (meer) zijn, zijn zij wel ambtenaar en wordt voor de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden ook aangesloten bij de cao Rijk. Hiermee blijven ook het ARAR en het BBRA op de medewerkers van de AP van toepassing.

Word je hier enthousiast van?

Heb je affiniteit met het thema privacy? Werk je graag voor een organisatie die volop in het nieuws is? En werk je graag in een jong, enthousiast team?

Dan nodigen we je van harte uit om via de website Werken voor Nederland te solliciteren op deze functie!

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met onze afdeling HR,  voor inhoudelijke vragen met Saskia Scheerhout, afdelingshoofd Handhaven.
Wij zijn bereikbaar via 070-8888500.