Vergroot contrast

Collectieve horecaontzegging Centrum Zwolle

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op 21 april 2022 een bulkvergunning verleend aan 29 horecaondernemers in horecagebied Centrum Zwolle voor het toepassen van een collectieve horecaontzegging.

Zwarte lijst overlastgevers in de horeca

Het doel van de collectieve horecaontzegging is om in de aangesloten horecabedrijven:

  • de veiligheid van horecaondernemers, hun medewerkers en hun gasten te vergroten;
  • overlastgevend gedrag te reduceren;
  • criminaliteit te voorkomen en tegen te gaan.

Modelprotocol en model-DPIA collectieve horecaontzegging

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft namens 29 horecaondernemers in horecagebied Centrum Zwolle een bulkvergunning aangevraagd. Dit betekent dat de ondernemers niet ieder afzonderlijk een vergunning hoeven aan te vragen bij de AP voor het delen van strafrechtelijke gegevens.

Om de aanvraag te onderbouwen heeft KHN een protocol en een data protection impact assessment (DPIA) bij de AP ingediend. Dit protocol en deze DPIA zijn ingericht volgens het Modelprotocol collectieve horecaontzegging en de model-DPIA collectieve horecaontzegging van KHN.

De AP heeft dat modelprotocol en die model-DPIA eerder beoordeeld. Daarom was nader onderzoek van het protocol en de DPIA van horecagebied Centrum Zwolle niet nodig. De horecaondernemers hebben wel schriftelijk moeten verklaren zich aan het modelprotocol en de model-DPIA te houden.