Vergroot contrast

Internet of things

Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet en kunnen onderling communiceren. Bijvoorbeeld smart tv’s, auto’s, wearables (zoals een smartwatch), speelgoed, koelkasten, muzieksystemen, lampen en thermostaten. Samen vormen die het ‘internet of things’, in het Nederlands het ‘internet der dingen’ genoemd.

Door het internet of things wordt onze leefomgeving ‘slimmer’ en beter meetbaar. Veel apparaten met een internetverbinding worden dan ook ‘smart’ genoemd. Deze apparaten maken ons leven vaak makkelijker. Ook maakt het internet of things nieuwe toepassingen mogelijk.

Niet alleen in het huishouden, maar ook op grotere schaal wordt het internet of things ingezet. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, het onderwijs en de gemeente (smart cities). Ook hier kan het internet of things zorgen voor meer efficiëntie en gebruiksgemak.

Risico's internet of things

Het internet of things brengt risico’s met zich mee, onder meer voor de privacy. Internet of things-apparaten verzamelen privacygevoelige informatie. Daarom is het belangrijk dat duidelijk is voor mensen wat er precies met hun gegevens gebeurt. En dat de beveiliging in orde is, zodat de gegevens niet in verkeerde handen komen.

Privacy beschermen

Het aantal apparaten met een internetverbinding in Nederlandse huishoudens groeit aanzienlijk. Wilt u ook een internet of things-apparaat gaan gebruiken? Zorg er dan voor dat u uw privacy beschermt. Om u hierbij te helpen, geeft de Autoriteit Persoonsgegevens een aantal tips voor het kopen, installeren en gebruiken van een internet of things apparaat.

Zie ook:
Dossier Digitale televisie en smart tv's
Dossier Apps

Nieuws

Alle nieuwsberichten over het onderwerp 'Internet of things'

Alle antwoorden op mijn vragenVragen over internet of things

 • Waar kan ik op letten als ik een internet of things-apparaat wil kopen?

  Wilt u een internet of things-apparaat kopen? Zoals een smart tv, slimme speakers of een slimme thermostaat? En daarbij uw privacy zo goed mogelijk beschermen? Doe dan eerst onderzoek voordat u iets koopt. Let daarbij op de privacyverklaring, de beveiliging en de aanbieder van het apparaat.

  Lees de privacyverklaring

  Internet of things-apparaten verzamelen gegevens die veel over u kunnen zeggen. Het is belangrijk dat u van tevoren weet wat er met uw gegevens gebeurt als u een apparaat gaat gebruiken. Zodat u zelf kunt beslissen of u dat wel wilt.

  Kijk op de website van de fabrikant van het apparaat voor de privacyverklaring. Die moet makkelijk te vinden zijn. En makkelijk te lezen en begrijpen.
  De fabrikant moet u onder meer de volgende informatie geven:

  • welke persoonsgegevens het bedrijf van u verwerkt;
  • waarom het bedrijf dat doet (voor welk specifiek doel);
  • of het bedrijf uw gegevens deelt met of doorverkoopt aan andere partijen en zo ja, aan welke.

  Ook moet het bedrijf u wijzen op uw privacyrechten en hoe u die kunt gebruiken.

  Meer weten? Zie dossier Recht op informatie. 

  Kijk naar de beveiliging

  Veel mensen doen eerst onderzoek voordat ze een grote aankoop doen. Bijvoorbeeld door recensies van gebruikers te lezen. Doe dit ook als u een internet of things-apparaat wilt kopen.

  Kijk daarbij vooral naar de beveiliging van het apparaat. Dit doet u door te zoeken naar:

  • Betrouwbare tests.
  • Eventuele bekende veiligheidsrisico’s.
  • Ervaringen van andere gebruikers.
  • De garanties die de fabrikant geeft voor bijvoorbeeld toekomstige software-updates. Geeft de fabrikant geen duidelijke informatie over de veiligheid van het product? Of kunt u de informatie niet vinden? Vraag er dan naar bij de fabrikant of de winkel.  

  Kijk naar de winkel

  Kijk goed naar welk product u bij welke winkel koopt. Let daarbij niet alleen op de prijs. Soms zijn producten van buiten de Europese Unie (EU) een goedkoop alternatief. En kunt u zo’n product makkelijk online kopen. Maar dit kan wel privacyrisico’s met zich meebrengen.

  Koopt u een apparaat zonder een EU-goedkeuring, zoals het CE-keurmerk? Dan haalt u een product in huis dat niet gegarandeerd aan de Europese standaarden moet voldoen. Daardoor kunnen de beveiliging en de garantie van het product tekortschieten.

  Ook kunnen deze apparaten uw gegevens doorsturen naar servers buiten de EU, terwijl dat niet mag. Dit privacyrisico is nog groter als kwetsbare personen het apparaat gebruiken, zoals kinderen of mensen met een beperking. Of als het apparaat gevoelige gegevens van u registreert, zoals gegevens over uw gezondheid of financiële gegevens.

  Geeft de fabrikant van het apparaat dat u wilt kopen geen duidelijke informatie? Bijvoorbeeld over de beveiliging (zoals software-updates) of hoe u het apparaat privacyvriendelijk kunt instellen? Vraag dit dan na bij de winkel waar u het product wilt gaan kopen. Bent u niet tevreden met het antwoord? Vraag dan welk ander apparaat u kunt kopen dat wél veilig en privacyvriendelijk is.

  Zie ook

  Hoe installeer ik een internet of things-apparaat privacyvriendelijk?
  Hoe bescherm ik mijn privacy als ik een internet of things-apparaat gebruik?

 • Hoe installeer ik een internet of things-apparaat privacyvriendelijk?

  Heeft u een internet of things-apparaat gekocht? Zoals een smart tv, slimme speakers of een slimme thermostaat? En wilt u het apparaat privacyvriendelijk installeren? Let dan op uw inloggegevens, de manier waarop u inlogt en uw accountinstellingen.

  Verander uw wachtwoord en gebruikersnaam

  Het veranderen van uw wachtwoord en uw gebruikersnaam is een van de belangrijkste stappen in het beveiligen van (nieuwe) apparatuur. Blijf nooit een door de fabrikant ingestelde gebruikersnaam of wachtwoord gebruiken.

  Kies voor een lang wachtwoord dat verschillende soorten tekens combineert. U kunt ook een wachtwoordmanager gebruiken om uw wachtwoorden te beheren en nieuwe sterke wachtwoorden te genereren.

  Gebruik meerfactorauthenticatie

  Vaak logt u in met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Maar biedt het apparaat of platform meerfactorauthenticatie? Dan is het aan te raden om dat te gebruiken. Hierdoor zijn uw gegevens beter beveiligd.

  Meerfactorauthenticatie houdt in dat u naast uw gebruikersnaam en wachtwoord nog iets anders nodig heeft om toegang te krijgen. Bijvoorbeeld een code die u krijgt per sms of app. Of soms een hardwaresleutel.

  Stel uw (online) account in

  Veel fabrikanten maken gebruik van een (online) account of app waarin u instellingen kunt wijzigen. Neem de tijd om deze instellingen te doorlopen. En de privacygevoelige instellingen goed in te stellen.

  Zie ook

 • Hoe bescherm ik mijn privacy als ik een internet of things-apparaat gebruik?

  Heeft u een internet of things-apparaat gekocht en geïnstalleerd? Zoals een smart tv, slimme speakers of een slimme thermostaat? Let dan op de beveiliging van uw router en op updates van software en apps als u het apparaat gebruikt.

  Beveilig uw router

  Uw router is de toegangspoort van uw apparaten naar het internet. De standaardinstellingen van uw router maken u mogelijk kwetsbaar voor digitale indringers of voor het lekken van uw gegevens.

  Zorg daarom voor een sterk wachtwoord. Kies voor een lang wachtwoord dat verschillende soorten tekens combineert. U kunt ook een wachtwoordmanager gebruiken om uw wachtwoorden te beheren en nieuwe sterke wachtwoorden te genereren.

  Pas daarnaast de instellingen van uw router aan, zodat die passen bij uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld: maakt u geen gebruik van de functionaliteit om van buiten uw huis toegang te krijgen tot uw router of netwerk? Schakel die functionaliteit dan uit.

  Blijf de software en apps updaten

  De veiligheid van internet of things-apparaten is ook afhankelijk van de software op het apparaat en van de software die het apparaat aanstuurt. Zorg dat u altijd de meest recente software (of app) heeft geïnstalleerd.

  Zijn er geen automatische updates beschikbaar? Controleer dan op de website van de fabrikant of u de meest recente versie heeft.

  Controleer na een update de instellingen van het apparaat. Zo bent u er zeker van dat privacyvriendelijke instellingen niet zijn overschreven door de update.

  Is de software sterk verouderd en zijn er geen updates meer? Dan kan het apparaat een beveiligingsrisico gaan vormen. Overweeg om het apparaat te vervangen.

  Zie ook

 • Wat kan ik doen als er beveiligingsprobleem is met mijn internet of things-apparaat?

  Internet of things-apparaten worden op grote schaal geproduceerd en verkocht. Dat betekent dat een beveiligingsprobleem of datalek bij een veel gekocht apparaat of type apparaat een grote groep mensen kan raken.

  Hoort u in de media dat er een beveiligingsprobleem is dat mogelijk uw apparatuur betreft? Dan kunt u voor meer informatie het beste de website van de fabrikant raadplegen.

  U kunt ook het apparaat tijdelijk uitschakelen tot duidelijk is wat het probleem is en hoe u het apparaat weer veilig kunt gebruiken.

 • Waar kan ik terecht met een vraag of klacht over een internet of things-apparaat?

  Heeft u een vraag of een klacht over uw privacy bij een internet of things-apparaat? Ga dan in eerste instantie naar de fabrikant van het apparaat.

  Heeft u een klacht en komt u er samen met de fabrikant niet uit? Dan kunt u een privacyklacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Hulpmiddelen voor de burger