Vergroot contrast

Digitale televisie en smart tv's

Veel mensen kijken digitale televisie, bijvoorbeeld via een smart tv. Hun kijkgedrag is nauwkeurig bij te houden. Welke tv-programma’s kijken zij, wanneer, hoe lang? Deze gegevens zijn in trek bij adverteerders. Zij kunnen de informatie gebruiken om iemand persoonlijke kijkaanbiedingen te doen. Of om diegene persoonlijke advertenties te tonen.

Dit kan handig zijn voor kijkers, omdat zij dan op henzelf afgestemde aanbiedingen krijgen.  Maar het verzamelen en bewaren van hun gegevens kan ook een inbreuk op hun privacy vormen. Wat mensen kijken op tv, zegt namelijk veel over hen. Bijvoorbeeld over hun persoonlijke interesses en voorkeuren, politieke ideeën of wat zij graag in hun vrije tijd doen.

Smart tv

Een smart tv is een tv die met internet te verbinden is. Hierdoor kunnen mensen met een smart tv niet alleen gewoon televisie kijken, maar ook online programma’s terugkijken, films huren, apps gebruiken en websites bezoeken.

Digitale televisie

Een smart tv is rechtstreeks op internet aan te sluiten om digitale televisie te ontvangen. Maar ook zonder smart tv is het mogelijk om digitale televisie kijken en programma’s terug te kijken. Dit kan met een zogeheten settopbox van bijvoorbeeld een kabelaanbieder. Met de settopbox sluit  de kijker de tv aan op internet.

Nieuws

Alle nieuwsberichten over het onderwerp 'Digitale televisie en smart tv's'

Alle antwoorden op mijn vragenVragen over digitale televisie en smart tv's

 • Hoe zit het met mijn privacy bij persoonlijke kijkaanbiedingen en advertenties?

  Een producent van smart tv’s of aanbieder van digitale televisie mag u benaderen met persoonlijke kijkaanbiedingen en advertenties. Maar er gelden wel voorwaarden waar het bedrijf zich aan moet houden om uw privacy te beschermen. De belangrijkste voorwaarden leest u hieronder.

  Toestemming

  De producent of aanbieder moet u om toestemming vragen. Gaat u ermee akkoord dat het bedrijf uw persoonsgegevens verzamelt via uw smart tv of settopbox? Zodat het bedrijf u kan benaderen met persoonlijke kijkaanbiedingen en advertenties?

  Geeft u geen toestemming, dan mag het niet. Let op: vakjes die vooraf al aangevinkt staan of standaardinstellingen gelden niet als toestemming.

  Privacyverklaring

  De producent of aanbieder moet zorgen voor een privacyverklaring die makkelijk te lezen en begrijpen is. En die u makkelijk kunt vinden. In de privacyverklaring moet staan:

  • waarom het bedrijf uw gegevens verzamelt (de doelen);
  • welke soorten gegevens het bedrijf verzamelt;
  • hoe lang het bedrijf de gegevens bewaart;
  • met welke derde partijen uw gegevens worden gedeeld.

  Privacyrechten

  De producent of aanbieder moet u de mogelijkheid geven:

  De producent of aanbieder moet u op deze rechten wijzen.

 • Waar kan ik zelf op letten bij digitale televisie via een smart tv of kabelaanbieder?

  Bent u van plan om digitale tv te gaan kijken via een smart tv of settopbox van uw kabelaanbieder? Dan is het verstandig om eerst de gebruiksvoorwaarden en algemene voorwaarden te lezen. Lees ook de privacyverklaring voordat u uw tv de eerste keer verbindt met internet.

  Bij het lezen van de privacyverklaring kunt u letten op de wettelijke verplichtingen voor producenten van smart tv’s en aanbieders van digitale televisie. Zo moeten zij toestemming aan u vragen voor het verzamelen en bewaren van gegevens over uw online kijkgedrag.

 • Waar kan ik terecht met een vraag of klacht over smart tv’s of digitale televisie?

  Heeft u een vraag of klacht over het gebruik van uw persoonsgegevens via uw smart tv of settopbox? Ga dan altijd eerst naar de producent van de smart tv of de aanbieder van de digitale televisie.

  Heeft u een klacht en komt u er samen met het bedrijf niet uit? Dan kunt u een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.