Vergroot contrast

Persoonsgegevens op internet

Veel mensen publiceren gegevens over zichzelf of over anderen op internet, zoals foto’s op Facebook. Ook organisaties plaatsen persoonsgegevens op internet. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn voor de mensen om wie het gaat. Onder meer omdat eenmaal op internet geplaatste gegevens jaren later nog vindbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld bij een sollicitatie nadelige gevolgen hebben.

Toestemming nodig

Niemand mag zomaar persoonsgegevens van een ander op internet publiceren. Dit mag in principe alleen als deze persoon hiervoor toestemming geeft. Mensen hebben ook het recht om hun toestemming later in te trekken.

Uitzondering voor persoonlijk gebruik

Is een website of profiel op een sociale netwerksite alleen toegankelijk voor een beperkte kring mensen? En wordt de website of het profiel niet voor professionele of commerciële doeleinden gebruikt? Dan mag iemand daarop informatie over anderen publiceren zonder hun toestemming.

Uitzondering voor journalistiek

Ook voor journalistieke publicaties, zoals een nieuwsartikel op internet, geldt een uitzondering. Journalisten mogen zonder toestemming persoonsgegevens op internet plaatsen. De publicatie moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Persoonsgegevens verwijderen

Staan iemands gegevens op internet, dan heeft diegene het recht om deze gegevens te laten verwijderen. Bijvoorbeeld omdat ze onjuist, onvolledig of verouderd zijn of omdat ze niet ter zake doen.

Nieuws

Alle nieuwsberichten over het onderwerp 'Persoonsgegevens op internet'

Alle antwoorden op mijn vragenPersoonsgegevens van internet verwijderen

  • Kan ik mijn gegevens uit een zoekmachine laten verwijderen?

    Zoekt u via een zoekmachine (zoals Google) op uw eigen naam, dan kan het gebeuren dat u zoekresultaten tegenkomt die uw privacy schaden. U kunt uw persoonsgegevens dan op 2 manieren laten verwijderen: door de zoekmachine te vragen om zoekresultaten te verwijderen en/of door de eigenaar van de website te vragen uw gegevens te verwijderen.

    Verzoek aan zoekmachine

    U kunt een zoekmachine alleen vragen zoekresultaten op uw eigen naam te verwijderen. Het moet gaan om gegevens die niet kloppen of die onvolledig, verouderd, bovenmatig (te veel) of niet relevant zijn.

    De zoekmachine mag uw verzoek alleen weigeren als het publieke belang om de resultaten te tonen zwaarder weegt dan uw recht op privacy. Bijvoorbeeld vanwege de rol die u in het openbare leven speelt.

    Verwijderformulier Google

    Om uw gegevens te laten verwijderen uit de zoekresultaten van Google, maakt u gebruik van het verwijderformulier van Google. U moet uw verzoek toelichten, als het kan met bewijsstukken.

    Let op: Google vraagt u een kopie van uw identiteitsbewijs mee te sturen. Maak hierop uw pasfoto en uw burgerservicenummer (BSN) onzichtbaar. Uw BSN staat op twee plaatsen: onder ‘persoonsnummer’ en in de regels met letters en cijfers onder aan uw identiteitsbewijs.

    Verwijderformulier Yahoo!

    Om uw gegevens te laten verwijderen uit de zoekresultaten van Yahoo!, maakt u gebruik van het (Engelstalige) verwijderformulier van Yahoo!. U moet uw verzoek toelichten, als het kan met bewijsstukken.

    Let op: Yahoo! vraagt u een kopie van uw identiteitsbewijs mee te sturen. Maak hierop uw pasfoto en uw burgerservicenummer (BSN) onzichtbaar. Uw BSN staat op twee plaatsen: onder ‘persoonsnummer’ en in de regels met letters en cijfers onder aan uw identiteitsbewijs.

    Verwijderformulier Bing

    Om uw gegevens te laten verwijderen uit de zoekresultaten van Bing, maakt u gebruik van het verwijderformulier van Bing. U moet uw verzoek toelichten, als het kan met bewijsstukken.

    Voorbeeldbrief Internet Archive

    Om uw gegevens te laten verwijderen uit het Internet Archive, kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken.

    Verzoek aan websitehouder

    Let op: vraagt u een zoekmachine om zoekresultaten op uw naam te verwijderen? Dan leidt niet tot het verwijderen van de publicatie zelf. De informatie is alleen niet meer te zien bij een zoekopdracht op uw naam.

    Wilt u de publicatie laten verwijderen? Dan kunt u contact opnemen met de houder (eigenaar) van de website waarop de voor u schadelijke informatie staat gepubliceerd. U kunt onze voorbeeldbrief gebruiken om de websitehouder te vragen uw persoonsgegevens te verwijderen.

  • Wat kan ik doen als een zoekmachine mijn verwijderverzoek heeft afgewezen?

    U kunt de Autoriteit Persoonsgegevens vragen om voor u te bemiddelen (op grond van artikel 47 van de Wet bescherming persoonsgegevens). U kunt uw zaak ook aan de rechter voorleggen.

    Bemiddeling door de Autoriteit Persoonsgegevens

    Let op: u moet uw verzoek aan de Autoriteit Persoonsgegevens doen binnen 6 weken nadat u de afwijzing van de zoekmachine hebt ontvangen. Om te kunnen bemiddelen, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens kopieën nodig van uw verwijderverzoek en van de afwijzing door de zoekmachine.

    U kunt uw verzoek sturen naar: de Autoriteit Persoonsgegevens, Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag. De Autoriteit Persoonsgegevens beoordeelt vervolgens of uw verzoek aan de wettelijke vereisten voldoet en of er voldoende aanleiding bestaat om het verzoek in behandeling te nemen.

    Naar de rechter

    U kunt er ook voor kiezen om uw zaak voor te leggen aan de (civiele) rechter. U dient dan een schriftelijk verzoek in bij de rechter om bepaalde zoekresultaten te verwijderen op grond van artikel 46 van de Wet bescherming persoonsgegevens.

    U kunt dit verzoek zelf versturen, een advocaat is niet verplicht. U kunt wel advies vragen aan het Juridisch Loket als u dit wilt.

    Ook als de bemiddeling door de Autoriteit Persoonsgegevens niet succesvol is, kunt u naar de rechter. De rechter kan de zoekmachine opdragen bepaalde links te verwijderen uit de resultaten van een zoekopdracht op uw naam.

  • Kan ik mijn gegevens of die van mijn kind van internet laten verwijderen?

    Staat bijvoorbeeld uw naam, foto of telefoonnummer op een website en wilt u dit niet? Vraag dan de houder (eigenaar) van deze website om de gegevens te verwijderen.

    Gegevens kind verwijderen

    Kijk eerst samen met uw kind of het mogelijk is om zelf de gegevens te verwijderen. Bijvoorbeeld als uw kind een foto op Facebook of op een eigen website heeft geplaatst.

    Kunt u de gegevens niet zelf verwijderen en is uw kind jonger dan 16 jaar? Vraag dan de houder van de website de persoonsgegevens van uw kind te verwijderen. Kinderen van 16 jaar of ouder vragen de websitehouder zelf om verwijdering van hun gegevens.

    Verzoek verwijdering

    U kunt voor uw verzoek aan de websitehouder om de persoonsgegevens van u of uw kind te verwijderen onze voorbeeldbrief gebruiken.

    Toestemming intrekken

    Gaf u eerder toestemming om uw gegevens op een bepaalde website te plaatsen, maar heeft u zich bedacht? U kunt uw toestemming altijd intrekken. Hiervoor kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken.

    Wanneer u uw toestemming intrekt, is de publicatie van uw gegevens op die website niet meer toegestaan. Dit geldt vanaf het moment dat u uw toestemming heeft ingetrokken. Let op: u kunt dus niemand aanspreken op eventuele schade van de publicatie van uw gegevens vóórdat u uw toestemming introk.

  • Hoe kan ik de houder (eigenaar) van een website achterhalen?

    Kijk eerst of op de website zelf contactinformatie staat. Zo nee, dan kunt u de houder achterhalen via een website met domeinregistraties.

    Gaat het om een Nederlandse website (eindigend op .nl)? Zoek dan via Whois van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) de houder. Zet een vinkje om contactinformatie te zien. Neem vervolgens contact op met de persoon of organisatie die genoemd wordt als houder van het domein.

    Let op: u krijgt alleen de naam en het e-mailadres van de houder te zien. Lukt het hiermee niet om de houder te bereiken? Dan kunt u een verzoek indienen bij SIDN via het formulier 'Uitgebreide contactgegevens .nl-domeinnaamhouder'.

    Buitenlandse website

    Gaat het om een buitenlandse website, zoek dan via Whois.net.

    Komt u er met de houder van de website in een land binnen de Europese Unie niet uit? Neem dan contact op met de privacytoezichthouder in dat land. Op de website van de Europese Commissie vindt u de contactgegevens van alle Europese privacytoezichthouders.

  • Wat kan ik doen tegen publicatie van mijn 112-melding en adres op internet?

    Verschillende websites publiceren 112-meldingen, soms met het adres van de melder erbij. Komt u uw melding en adres op zo’n website tegen? En wilt u niet dat uw gegevens op deze website staan? Vraag dan de houder (eigenaar) van de website om uw gegevens te verwijderen. U kunt hiervoor onze voorbeeldbrief verwijdering internet gebruiken.

    Journalistieke uitzondering

    Let op: de website kan uw verzoek weigeren als het gaat om een journalistieke publicatie. Bijvoorbeeld als uw 112-melding is verwerkt in een nieuwsartikel. Dit heet de journalistieke uitzondering.

    Komt u er samen met de websitehouder niet uit? Dan kunt u naar de rechter gaan.

    Scannen van 112-meldingen

    Als u 112 belt, geeft de alarmdienst 112 uw melding direct door aan de hulpdiensten. Deze meldingen hebben geen code. Met een speciale scanner kunnen mensen de meldingen lezen of horen. Sommigen zetten deze op hun website, soms met een adres.

    Privacy bij 112-meldingen

    Om de privacy van melders te beschermen, stuurt 112 de meldingen in de toekomst door met een code. Hierdoor kan niemand de meldingen meer scannen.  

    Het is nog niet bekend wanneer het coderen van de meldingen van start gaat. Tot die tijd doen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie onderzoek hoe zij de privacy bij 112-meldingen op internet kunnen verbeteren.

  • Wat kan ik doen tegen publicatie van mijn foto op internet?

    Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) kunt u de houder (eigenaar) van de website vragen uw foto te verwijderen. Maar de Wbp is niet de enige wet die van toepassing is op publicatie van foto’s op internet. Er zijn daarom ook enkele andere stappen die u kunt zetten. 

    Strafrecht

    Het Wetboek van Strafrecht kan van toepassing zijn. Bijvoorbeeld als een organisatie of persoon door publicatie van uw foto op internet bepaalde fatsoensgrenzen overtreedt. Er kan dan sprake zijn van smaad, laster en/of belediging. U kunt hiervan aangifte doen bij de politie.

    Civiel recht

    Daarnaast kan het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn. Vindt u dat u door de publicatie van uw foto op internet onrechtmatig behandeld bent? Dan kunt u naar de rechter stappen. Er moet wel sprake zijn van schade.

    Portretrecht

    Tot slot kan de Auteurswet van toepassing zijn. Bij publicatie van uw foto op internet kunt u in bepaalde gevallen een beroep doen op uw portretrecht. Het moet dan gaan om een situatie waarin uw portret zonder uw toestemming is gepubliceerd. U kunt hiertegen optreden als u daarbij een redelijk belang heeft. Dit belang moet liggen in de zedelijke sfeer of privacysfeer.

    Naar de rechter

    Wilt u naar de rechter, dan heeft u een advocaat nodig. De Autoriteit Persoonsgegevensraadt u aan hiervoor advies te vragen bij een juridisch adviseur of het Juridisch Loket.

  • Kan ik mijn persoonsgegevens van een forum laten verwijderen?

    Zet u zelf gegevens of uitspraken op een forum, dan geeft u daarmee de houder (eigenaar) van de website toestemming om deze te publiceren. U kunt niet vragen om uw reactie helemaal te verwijderen. U kunt de websitehouder wel vragen de tot uw persoon herleidbare gegevens uit uw reactie te verwijderen. U kunt hiervoor onze voorbeeldbrief gebruiken.

  • Wat kan ik doen als ik niet wil dat de KvK mijn privéadres publiceert op internet?

    U kunt vragen of de Kamer van Koophandel (KvK) uw adres in het Handelsregister afschermt. Maar dit kan alleen in uitzonderingsgevallen. Het uitgangspunt is dat alle gegevens in het Handelsregister openbaar zijn.

    Onder de volgende voorwaarden kunt u uw privéadres laten afschermen:

    • Er is sprake van waarschijnlijke dreiging.
    • Uw adres is afgeschermd in de basisregistratie personen (BRP).
    • U heeft een geheim telefoonnummer.
    • U heeft zelf alle mogelijke maatregelen genomen om de bekendheid van uw adres te verminderen.
    • Het belang van afscherming van uw adres weegt zwaarder dan de rechtszekerheid in het economisch verkeer.

    Als aan bovenstaande voorwaarden is voldaan, schermt de KvK uw privéadres af. Niemand kan uw adres dan nog inzien, behalve medewerkers van bestuursorganen, advocaten, notarissen en deurwaarders.

    Handelsregister

    Als ondernemer bent u bij inschrijving in het Handelsregister van de KvK verplicht uw privéadres op te geven. Het Handelsregister is een openbaar register. Adressen en andere algemene, feitelijke gegevens van ondernemingen zijn daarom zichtbaar voor iedereen. Deze gegevens moeten volgens de wet ingeschreven worden in het Handelsregister.

    Meer informatie

    Kijk voor meer informatie bij Handelsregister en persoonsgegevens op de website van de KvK. Heeft u daarna nog vragen, stel die dan aan de KvK. De Autoriteit Persoonsgegevens is niet bevoegd om hier verder uitspraak over te doen, omdat er een speciale procedure in de Handelsregisterwet is voor het afschermen van privéadressen.

  • Kan ik gegevens van mijzelf of een familielid laten verwijderen van een genealogische website?

    U kunt alleen persoonsgegevens laten verwijderen van een website voor genealogie (stamboomonderzoek) als het om uw eigen gegevens gaat. Uw familielid kan u wel machtigen om gegevens te laten verwijderen als diegene dat zelf niet kan.

    U vraagt uw persoonsgegevens of die van uw familielid te verwijderen aan de genealoog van wie de website is. U kunt hiervoor onze voorbeeldbrief gebruiken.

    Toestemming intrekken

    Uw persoonsgegevens mogen alleen op genealogische website staan als u hiervoor toestemming geeft. Gaf u eerder toestemming aan een genealoog om uw gegevens te publiceren maar heeft u zich bedacht? U kunt uw toestemming altijd intrekken. Hiervoor kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken.

    Overleden familielid

    Als uw familielid overleden is, kunt u niet vragen om gegevens te laten verwijderen. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is namelijk niet van toepassing op overleden personen. Maar als de persoonsgegevens van uw overleden familielid ook betrekking hebben op u, geldt de Wbp wel.

    Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij erfelijke ziekten. In sommige stambomen staan namelijk zelfs de ziekten vermeld waaraan mensen zijn overleden. Deze informatie kan ook van toepassing zijn op nabestaanden en dus een persoonsgegeven zijn. De genealoog mag deze gegevens alleen publiceren als de nabestaanden daarvoor toestemming hebben gegeven.

  • Waar kan ik terecht met een klacht over een journalistieke publicatie op internet?

    Heeft u een klacht over de publicatie van uw persoonsgegevens in bijvoorbeeld een nieuwsartikel op internet? Wat u kunt doen, hangt ervan af of de publicatie wel of niet onder de zogeheten journalistieke uitzondering valt.

    Geen journalistieke uitzondering

    De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is van toepassing. U heeft het recht om verwijdering of correctie van uw gegevens te vragen. Dit vraagt u aan de houder (eigenaar) van de website. U kunt voor uw verzoek onze voorbeeldbrief gebruiken.

    Wel journalistieke uitzondering

    De Autoriteit Persoonsgegevens is niet bevoegd om te oordelen over uw klacht. De rechter is dit wel. U kunt ook contact opnemen met de Raad voor de Journalistiek, die voor u kan bemiddelen.

    Naar de rechter

    Gebruikt iemand uw persoonsgegevens voor een journalistieke doel? Dan kan er een botsing ontstaan tussen de vrijheid van meningsuiting van de schrijver en eerbiediging van uw privacy. Tussen deze twee grondrechten bestaat geen rangorde. Een afweging hiervan is aan de rechter.

    Wilt u naar de rechter, dan heeft u een advocaat nodig. De Autoriteit Persoonsgegevens raadt u aan hiervoor advies te vragen bij een juridisch adviseur of het Juridisch Loket.

    Raad voor de Journalistiek

    De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) is een onafhankelijke instantie waar u terecht kunt met klachten over journalistieke activiteiten. De RvdJ kan bemiddelen tussen u en de website of de betrokken journalist. U leest meer over de procedure bij een klacht op de website van de RvdJ.

Toon meer vragen en antwoorden-  Toon minder vragen en antwoorden

Alle antwoorden op mijn vragenPersoonsgegevens op internet publiceren

  • Mag ik foto’s en gegevens van andere mensen op internet zetten?

    Wilt u informatie over anderen op internet publiceren, zoals op uw Facebook-profiel, uw weblog of uw eigen website? Of u dit mag, hangt ervan af voor wie uw profiel of weblog/site toegankelijk is.

    Toegankelijk voor iedereen

    Is uw profiel, weblog of website wereldwijd voor iedereen toegankelijk? Inclusief zoekmachines en, in het geval van Facebook, vrienden van vrienden? Dan is de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) van toepassing.

    Dit houdt in dat u niet zomaar foto’s en gegevens van anderen mag publiceren. U heeft toestemming nodig van iedereen over wie u wilt publiceren. Let op: mensen hebben het recht om hun toestemming op een later moment in te trekken. Ook kunnen zij u vragen om hun foto’s en gegevens te verwijderen of te wijzigen.

    Toegankelijk voor beperkte kring

    Heeft u ervoor gezorgd dat uw profiel, weblog of website alleen toegankelijk is voor een beperkte kring mensen? En gebruikt u uw profiel, weblog of website niet voor professionele of commerciële doeleinden? Dan is de Wbp niet van toepassing. Dat betekent dat u foto’s en gegevens van anderen mag publiceren zonder eerst toestemming te vragen.

    Op Facebook kunt u instellen dat uw profiel alleen toegankelijk is voor uw vrienden. Dit doet u via de privacyinstellingen. Bij uw weblog of website kunt u bijvoorbeeld een verplicht wachtwoord instellen en de pagina's met persoonsgegevens afschermen voor zoekmachines.

    Journalistieke publicatie

    Uw profiel, weblog of website kan ook van journalistieke aard zijn. Mogelijk valt uw publicatie dan onder de journalistieke uitzondering. In dat geval hoeft u geen toestemming te vragen.

  • Mag mijn kind foto’s en gegevens van zichzelf op internet zetten?

    Dat hangt af van de leeftijd van uw kind. Is uw kind jonger dan 16 jaar? Dan mag uw kind alleen met uw toestemming foto’s en gegevens van zichzelf op internet plaatsen. Bijvoorbeeld op Facebook of een eigen website.

    Toestemming ouder nodig

    Is een website speciaal gericht op kinderen onder de 16 jaar? Dan moet de website uw kind erop wijzen dat hij of zij toestemming aan u moet vragen. Het gaat om toestemming voor het plaatsen van foto’s of andere persoonsgegevens van uw kind.

    De houder (eigenaar) van een website moet kunnen aantonen dat u toestemming heeft gegeven. Toestemming van uw kind zelf is niet geldig.

    Gegevens van anderen

    Uw kind mag ook geen gegevens en foto’s van iemand anders op internet plaatsen zonder dat diegene hiervoor toestemming heeft gegeven. Is deze persoon jonger dan 16 jaar, dan heeft uw kind toestemming van de ouder(s) nodig.

  • Mag de overheid mijn persoonsgegevens op internet plaatsen?

    De overheid beschikt over veel informatie. Soms is de overheid wettelijk verplicht die informatie openbaar te maken. Maar steeds vaker maken overheidsorganisaties, zoals gemeenten, ook uit zichzelf informatie openbaar. Bijvoorbeeld op hun website. Dit doen zij om transparant te zijn over wat ze doen. Bevat die informatie uw persoonsgegevens? Dan moet de organisatie vóór publicatie het belang van openbare informatie afwegen tegen uw recht op privacy.

    Inbreuk op privacy beperken

    Een overheidsorganisatie mag niet onnodig uw persoonsgegevens publiceren. Die beoordeling moet de organisatie vooraf maken.

    Is het niet nodig uw persoonsgegevens te publiceren? Dan moet de organisatie die eerst uit een document verwijderen. Ook kan de organisatie beslissen om maar een gedeelte van het document te publiceren.

    Handtekening en BSN

    Uw handtekening en burgerservicenummer (BSN) mag een overheidsorganisatie nooit openbaar maken.

    Toestemming vragen

    De overheidsorganisatie kan u ook toestemming vragen om bepaalde gegevens van u openbaar te maken. Let op: u bent nooit verplicht om toestemming te geven. En als u toestemming heeft gegeven, kunt u uw toestemming later altijd intrekken.

    Correctie of verwijdering van gegevens

    Kloppen uw gegevens niet? Of doen de gegevens bijvoorbeeld niet ter zake? Dan kunt u de overheidsorganisatie vragen uw gegevens te verbeteren, aan te vullen, af te schermen of te verwijderen van internet.  

    Voorbeeld: digitaal bouwarchief

    Gemeenten zijn wettelijk verplicht een openbaar register bij te houden van alle aangevraagde en verleende bouwvergunningen. Sommige gemeenten maken dit register toegankelijk via internet. Dat wordt een digitaal bouwarchief genoemd.

    De gemeente mag geen persoonsgegevens publiceren in het digitaal bouwarchief die niet noodzakelijk zijn. Zoals de telefoonnummers en e-mailadressen van de mensen die een bouwvergunning hebben aangevraagd.

  • Mag een dienst als Google Streetview een foto van mijn huis op internet zetten?

    Diensten als Google Streetview, Cyclomedia en Bing StreetSide mogen foto’s van huizen op internet publiceren als zij daar een zogeheten gerechtvaardigd belang (bedrijfsbelang) bij hebben. Zij hoeven u dan niet om toestemming te vragen om een foto van uw huis op internet te zetten. Maar zij moeten daarbij wel rekening houden met uw privacy.

    De diensten moeten uw privacy beschermen door:

    • van te voren te laten weten waar en wanneer zij foto’s gaan nemen, bijvoorbeeld via advertenties in kranten;
    • gezichten en nummerborden op foto’s onherkenbaar te maken (blurren);
    • een opt-out te bieden.

    Opt-out

    Heeft u bezwaar tegen de publicatie van een foto van uw huis op internet? Of ziet u een foto waar u of uw nummerbord herkenbaar op staat? Dan kunt op de website van de betreffende dienst lezen wat u kunt doen om de foto te laten aanpassen of verwijderen:

  • Mag iemand foto’s en gegevens die ik op internet heb gezet hergebruiken?

    Dat mag alleen met uw toestemming. Ook al heeft u de foto’s en andere gegevens zelf openbaar gemaakt, niemand mag ze zomaar elders op internet plaatsen.

    Veel mensen gebruiken gegevens van andere websites voor een eigen publicatie op internet. Bijvoorbeeld foto’s waar mensen herkenbaar op staan of adressen. Dat deze gegevens al op internet staan, betekent echter niet dat iemand ze zomaar opnieuw mag gebruiken. De gegevens worden dan namelijk in een andere context gebruikt en voor een ander doel.

  • Hoe kan ik de foto’s op mijn website afschermen voor zoekmachines?

    Wilt u niet dat iemand anders de foto’s op uw website elders op internet plaatst? Het kan helpen om uw foto’s af te schermen voor zoekmachines. U kunt uw hele website afschermen of alleen de pagina’s waar foto’s op staan.

    Hele website afschermen

    Plaats in de webroot een tekstbestand met de naam robots.txt en met de volgende inhoud:

    User-agent: *

    Disallow: /

    Losse pagina's afschermen

    Voeg aan de header van elke pagina die u wilt afschermen de volgende code toe:

    <META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOINDEX, NOFOLLOW”>

  • Mogen foto's van grafstenen gepubliceerd worden op internet?

    De Autoriteit Persoonsgegevens kan hierover geen oordeel geven, omdat de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) hierbij niet geldt. De Wbp is alleen van toepassing op levende personen. Een foto van een graf met gegevens van een overleden persoon erop valt daarom niet onder de Wbp.

  • Wat houdt de journalistieke uitzondering in en wanneer geldt deze?

    De Wet bescherming persoonsgegevens is slechts gedeeltelijk van toepassing op persoonsgegevens in journalistieke publicaties op internet. Daarmee is een balans gevonden tussen privacybescherming en vrijheid van meningsuiting. Om onder de journalistieke uitzondering te vallen, moet een publicatie een uitsluitend journalistiek doel hebben. Of dit zo is, hangt van 4 criteria af.

    1. Objectieve informatieverzameling

    Is de publicatie gericht op objectieve informatieverzameling en -verstrekking? Bij een interactieve publicatie is ook de aard van de reacties van belang. Er moet duidelijk onderscheid zijn tussen feiten, beweringen en meningen. Kan iedere websitebezoeker vrijuit reageren of is er controle op de reacties?

    2. Regelmatige bezigheid

    Een weblog met een paar verouderde bijdragen kan zich minder snel beroepen op de journalistieke uitzondering dan een website waarop regelmatig iets nieuws verschijnt.

    3. Maatschappelijke strekking

    De publicatie moet een maatschappelijk belang dienen. Bijvoorbeeld het bekendmaken van misdragingen van een volksvertegenwoordiger of directeur van een bekend of groot bedrijf. De publicatie moet hierbij wel voldoende onderbouwd zijn.

    4. Recht van repliek

    Er moet een zogeheten recht van repliek zijn. Dat houdt in dat betrokkenen het recht hebben te reageren op onjuiste, onvolledige of overbodige informatie. Ook hebben zij recht op rectificatie (verbetering) van deze informatie.

    Gevolgen journalistieke uitzondering

    Valt een publicatie onder de journalistieke uitzondering? Dan hoeft de auteur onder meer geen toestemming te vragen aan de betrokkenen voor het gebruik van hun persoonsgegevens. Meer informatie staat in hoofdstuk 4 van de richtsnoeren Publicatie van persoonsgegevens op internet.

Toon meer vragen en antwoorden-  Toon minder vragen en antwoorden

Hulpmiddelen voor professionals