Vergroot contrast

European Data Protection Board

De European Data Protection Board (EDPB), of het Europees Comité voor gegevensbescherming, is een onafhankelijk orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie (EU) samenwerken. De EDPB zorgt ervoor dat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Richtlijn gegevensbescherming door politie en justitie consequent worden toegepast in de EU.

De EDPB is opgericht op 25 mei 2018, de dag dat de AVG van toepassing werd. De EDPB bestaat uit alle voorzitters van de privacytoezichthouders uit de EU en de European Data Protection Supervisor (EDPS).

Nederland wordt vertegenwoordigd door Aleid Wolfsen, de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Sinds 2019 is Wolfsen 1 van de 2 vicevoorzitters van de EDPB.

Taken EDPB

De EDPB komt minimaal 1 keer per maand bij elkaar. De EDPB neemt besluiten en publiceert aanbevelingen, opinies, guidelines en best practices met uitleg over de toepassing van de AVG, de Richtlijn politie en justitie en andere privacykwesties.

Met deze uitleg van de AVG helpt de EDPB organisaties praktisch op weg met het toepassen van de privacywetgeving in hun werk. 

Advies EDPB

De nationale privacytoezichthouders moeten bepaalde besluiten vooraf voorleggen aan de EDPB, zodat de EDPB advies kan geven. Bijvoorbeeld een besluit over een internationale gedragscode of binding corporate rules.

Meer informatie

Nieuws

Alle nieuwsberichten over het onderwerp 'European Data Protection Board'

Recente EDPB-publicaties

EDPB-EDPS joint opinion AI regulation

Recommendations on measures that supplement transfer tools

Publicaties EDPB

AVG-guidelines

Aanbevelingen

Opinies

Bindende besluiten