Vergroot contrast

Voormijnkleinkind.nl past werkwijze aan na optreden AP

Stichting Voor Mijn Kleinkind heeft haar website voormijnkleinkind.nl aangepast waarmee de door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geconstateerde overtredingen zijn beëindigd. De AP ziet daarom af van handhavende maatregelen. Eerder stelde de AP vast dat de Stichting persoonsgegevens van kinderen met wie grootouders contact zoeken op internet publiceerde.

Op de site voormijnkleinkind.nl kunnen grootouders die tegen hun wil geen contact hebben met hun kleinkind, een pagina voor dit kind aanmaken en daarop persoonlijke berichten plaatsen. De berichten die de grootouders voor de kleinkinderen achterlieten, waren zichtbaar voor iedereen die via een zoekmachine op de site kwam. 

Maatregelen

Tijdens het onderzoek van de AP heeft de Stichting de toegang tot de berichten op de site beperkt. De persoonsgegevens van kleinkinderen bleven echter vindbaar in zoekresultaten van Google. Na aanvullende maatregelen van de Stichting kan inmiddels via de website Voormijnkleinkind.nl niet meer worden afgeleid dat een kleinkind door zijn of haar grootouder(s) wordt gezocht. Ook verschijnen de persoonsgegevens van de kleinkinderen niet langer in de zoekresultaten van Google.

Informatie verwijderen

Als er tegen de wil van ouders of kinderen informatie op internet staat, kunnen zij deze op verschillende manieren laten verwijderen. De ouders of het kind (ouder dan 16) kunnen de houder van de website vragen de persoonsgegevens te verwijderen. Zij kunnen hiervoor een voorbeeldbrief van de Autoriteit Persoonsgegevens gebruiken. Als de websitehouder weigert de gegevens te verwijderen, kan men naar de rechter.

Ouders en kinderen boven de 16 kunnen ook zoekmachines verzoeken om zoekresultaten te verwijderen. Dat kan als het gaat om zoekresultaten op hun eigen naam en de getoonde vermeldingen onjuist zijn, onvolledig, verouderd, bovenmatig of niet relevant. Als de zoekmachine het verzoek heeft afgewezen, kan men de Autoriteit Persoonsgegevens vragen om te bemiddelen of de zaak ook aan de rechter voorleggen.

Gerelateerd nieuws