Vergroot contrast

Sanctiedreiging CBP leidt tot privacycampagne Google

Naar aanleiding van een last onder dwangsom van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft Google een deel van eerder geconstateerde privacyovertredingen beëindigd. Het CBP had deze last onder dwangsom opgelegd wegens Google’s nieuwe privacybeleid. Het bedrijf heeft naar aanleiding van de eisen van het CBP de informatie in zijn privacybeleid aangepast. Google is daarnaast een privacycampagne gestart. Het bedrijf wil de resterende overtreding beëindigen door mensen te informeren over het gebruik van hun persoonsgegevens en hen hiervoor om toestemming te vragen. Het bedrijf krijgt tot eind december 2015 de tijd om stapsgewijs van al zijn gebruikers ondubbelzinnige toestemming te krijgen. Het CBP zal de komende periode controleren of dit adequaat gebeurt en of daarmee ook deze overtreding wordt beëindigd.

Overtredingen

Uit eerder gepubliceerd onderzoek van het CBP bleek dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder meer voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Dit gebeurde zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf goed informeerde en zonder dat het bedrijf hiervoor toestemming vroeg. Dat is in strijd met de wet.

Het gaat niet alleen om mensen die zijn ingelogd op een Google-account, maar ook om mensen die de zoekmachine gebruiken en mensen die een website bezoeken waarop cookies van Google worden geplaatst en gelezen. Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video’s en e-mails kunnen met elkaar worden gecombineerd, terwijl dat bovendien diensten en gegevens zijn die heel verschillende doelen dienen.

Maatregelen

Het CBP legde Google eerder een last onder dwangsom op die kon oplopen tot 15 miljoen euro. Google heeft inmiddels een aantal van de vereiste maatregelen getroffen. Zo heeft Google de informatie in zijn privacybeleid aangepast en maakt Google duidelijk dat YouTube een Google-dienst is. Verder vraagt Google nieuwe gebruikers die een Google-account aanmaken nu om toestemming voor het combineren van hun persoonsgegevens.

Het CBP heeft de last onder dwangsom voor de resterende overtreding in een door Google gestarte bezwaarprocedure deels herroepen door de termijnen te verlengen waarbinnen Google ondubbelzinnige toestemming van al zijn gebruikers moet krijgen. Uiterlijk eind december moeten de gebruikers van Google-diensten toestemming hebben kunnen geven voor het combineren van hun persoonsgegevens.

Als Google niet op adequate wijze toestemming krijgt, dan riskeert het bedrijf een dwangsom van maximaal 5 miljoen euro. Google is tot op heden geen dwangsommen verschuldigd.

Gerelateerd nieuws