Vergroot contrast

Nike past hardloop-app aan na onderzoek CBP

Nike informeert de gebruikers van de Nike+ Running app onvoldoende over de verwerking van hun gezondheidsgegevens. Nike verkrijgt daardoor ook niet de vereiste uitdrukkelijke toestemming van de app-gebruikers. Dit concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek. Nike heeft naar aanleiding van het onderzoek maatregelen getroffen en meer acties in het vooruitzicht gesteld. Het CBP zal de komende tijd controleren of Nike hiermee de geconstateerde overtredingen beëindigt.

Nike berekent via de app loopafstanden, -snelheden en -tijden. Om dit te kunnen doen, maakt de app onder meer gebruik van de locatiegegevens uit de telefoon. De app berekent ook verbrande calorieën en paslengte op basis van het geslacht, de lichaamslengte en het gewicht die gebruikers moeten opgeven. Daarnaast berekent Nike op basis van de meetgegevens uit de app zogenaamde 'Fuel-punten', een eigen maatstaf van Nike voor de mate van geleverde inspanning.

Gezondheidsgegevens

Gebruik je de app, dan weet Nike dus bijvoorbeeld wat je weegt, hoeveel calorieën je ongeveer verbrandt, hoeveel, hoe vaak en hoe intensief je sport. Nike bewaart de sportieve prestaties van de app-gebruikers over langere tijd. Nike kan hieruit bijvoorbeeld opmaken of je conditie vooruit- of achteruitgaat. Dit zijn gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over de gezondheid. Hoe vaak en intensief je sport heeft een relatie met je levensverwachting. Nike mag deze bijzondere persoonsgegevens alleen verwerken met uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers.

Nike handelt in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) doordat zij gebruikers onvoldoende informeert dat via de app gezondheidsgegevens worden verwerkt. Hierdoor is geen sprake van geïnformeerde toestemming. Ook informeert Nike de gebruikers niet dat de persoonsgegevens worden verwerkt voor analyse- en onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld door gebruikers op basis van leeftijd, geslacht, ervaring en hardloopniveau in segmenten in te delen en daarvan de gemiddelde prestaties te berekenen.

Maatregelen

Naar aanleiding van het CBP-onderzoek heeft Nike een aantal maatregelen getroffen. Nieuwe gebruikers van de app zijn sinds deze zomer niet meer verplicht hun lengte en gewicht op te geven. Ook bevatten nieuwe versies van de app extra informatie over het verwerken van lengte en gewicht. Nike heeft aangekondigd de komende maanden nadere maatregelen te treffen om álle gebruikers beter te informeren over de verwerking van gezondheidsgegevens. Ook heeft Nike aangekondigd dat zij alsnog toestemming gaat vragen aan de bestaande gebruikers voor de verwerking van hun gezondheidsgegevens.

Populair

Drie kwart van de Nederlanders heeft een smartphone, en die wordt steeds vaker gebruikt om gezondheid en lifestyle te monitoren. De verwachting is dat in 2017 5 miljoen Nederlanders een of meerdere gezondheids- of fitnessapps gebruiken. Hardlopen is in Nederland een populaire sport. Bijna twee miljoen Nederlanders beoefenen deze sport. De Nike+ Running app is wereldwijd 10 tot 50 miljoen keer gedownload op Android-apparaten. De versie voor Apple iPhones staat op de twaalfde plaats van in Nederland meest gedownloade fitness-apps.

Publicaties