Vergroot contrast

Brief Europese privacytoezichthouders aan WhatsApp

De Europese privacytoezichthouders, verenigd in de zogeheten Artikel 29-werkgroep, hebben WhatsApp opnieuw opgeroepen meer duidelijkheid te geven over het privacybeleid. In een gezamenlijke brief wordt WhatsApp gemaand heldere antwoorden te geven op vragen over het delen van gegevens van Europese WhatsApp-gebruikers met moederbedrijf Facebook.

In oktober 2016 hebben de Europese privacytoezichthouders WhatsApp in een eerste brief om opheldering gevraagd over de plotselinge wijziging van hun voorwaarden waardoor gegevens van WhatsApp-gebruikers gedeeld zouden worden met Facebook. Dit gebeurde ondanks een eerdere toezegging om dit niet te zullen doen.
 
In reactie op de vragen van de privacytoezichthouders maakte WhatsApp bekend te zijn gestopt met het delen van gegevens van Europese WhatsApp-gebruikers met Facebook voor verbeteringen van Facebook-diensten en advertentiedoeleinden. In een nieuwe brief dringen de Europese privacytoezichthouders erop aan dat WhatsApp meer uitleg geeft over het delen van gegevens van Europese WhatsApp-gebruikers. De zorg bestaat namelijk dat er wel gegevens worden gedeeld met Facebook voor andere doeleinden dan verbeteringen van Facebook-diensten en advertentie-ervaringen.
 
Ook hebben de Europese privacytoezichthouders erop aangedrongen dat WhatsApp snel meer duidelijkheid geeft over haar privacybeleid en uitgebreider antwoord geeft op de eerder door de verschillende toezichthouders gestelde vragen. Daarbij hebben zij benadrukt dat WhatsApp verplicht is om in ieder Europees land waar de app wordt gebruikt, een vertegenwoordiger aan te wijzen (zolang het bedrijf geen vestiging heeft in de EU). Dit laatste werd onlangs bevestigd door een uitspraak van een Nederlandse rechter in een zaak tussen WhatsApp en de Autoriteit Persoonsgegevens.