Vergroot contrast

Bluetrace beëindigt overtredingen wifitracking na optreden AP

Aanbieder van wifitrackingtechnologie Bluetrace heeft na optreden van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) overtredingen van de Wet bescherming persoonsgegevens beëindigd. In 2015 concludeerde de AP dat Bluetrace locatiegegevens van winkelbezoekers en voorbijgangers verzamelde zonder hen hier goed over te informeren. Bovendien verzamelde en bewaarde Bluetrace meer gegevens dan noodzakelijk voor het in kaart brengen van bezoekersaantallen. Voor het gebruik van wifitracking gelden strenge regels. Het volgen van mensen via het wifisignaal van hun mobiele apparaat kan een grote inbreuk maken op hun persoonlijke levenssfeer.

Maatregelen

Bluetrace trof na het onderzoek maatregelen, maar die waren onvoldoende om de overtredingen te beëindigen. Hierop heeft de AP in juni 2016 een last onder dwangsom opgelegd aan Bluetrace.

Inmiddels is het bedrijf gestopt met wifitracking in en rondom winkels waardoor de resterende overtredingen zijn beëindigd en het geen dwangsom hoeft te betalen.

Wifitracking

Verschillende organisaties maken gebruik van wifitracking. Hiermee kunnen zij mensen volgen via het wifisignaal van hun smartphone of tablet.

Winkels gebruiken deze techniek om bedrijfseconomische informatie te genereren: hoeveel mensen passeren de winkel, hoeveel bezoekers gaan de winkel in en hoelang blijven zij op een bepaalde plaats in de winkel.

Gemeenten en evenementenorganisatoren zetten wifitracking bijvoorbeeld in om loopstromen in kaart te brengen en bij te houden hoe lang bezoekers op een bepaalde plaats blijven.

De Autoriteit Persoonsgegevens ontvangt regelmatig signalen van mensen die zorgen hebben over de impact van wifitracking op hun privacy.

In 2016 heeft de AP winkels en gemeenten gewezen op de wettelijke eisen die gelden wanneer zij gebruik maken van wifitracking.

Gerelateerd nieuws