Vergroot contrast

AP adviseert over verwerking BSN bij waardeoverdracht klein pensioen

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om advies gevraagd over het wetsvoorstel waardeoverdracht klein pensioen. Met dit voorstel wil de minister er onder andere voor zorgen dat pensioengeld, pensioengeld blijft. Ook al gaat het om kleine bedragen. Hierdoor krijgt de Stichting Pensioenregister een extra taak als centrale uitwisselaar van gegevens. De AP adviseert om op passende wijze aandacht te schenken aan het advies.

Toegang tot BSN

De minister wil dat pensioenfondsen 2 jaar na einde deelneming een klein pensioen niet meer eenzijdig kunnen afkopen. Dat is nu wel het geval.

In plaats daarvan wil de minister pensioenfondsen het recht geven om de waarde van een klein pensioen automatisch over te zetten naar een ander pensioenfonds waar een deelnemer actief pensioen opbouwt.

In die gevallen is het nodig dat de Stichting Pensioenregister toegang krijgt tot het burgerservicenummer (BSN) van deelnemers.

Informatieplicht

Volgens de huidige regels mogen pensioenfondsen het BSN gebruiken. Ook staat er in de wet dat pensioenfondsen er in bepaalde gevallen voor mogen kiezen om persoonsgegevens te laten verwerken door de Stichting Pensioenregister.

Wanneer dit straks standaard het geval is, vindt de AP het belangrijk dat pensioenfondsen deelnemers hier duidelijk over informeren. Daarom adviseert de AP de minister om in de toelichting bij het wetsvoorstel extra aandacht te geven aan de wettelijke informatieplicht.

Publicaties