Vergroot contrast

AP adviseert over nadere uitwerking lerarenregister en registervoorportaal

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op verzoek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geadviseerd over het Besluit gegevenslevering voor het lerarenregister en het registervoorportaal. De AP heeft geen inhoudelijke opmerkingen bij het besluit.

Het vrijwillige lerarenregister van de beroepsgroep krijgt als gevolg van een wetswijziging vanaf 2017 een wettelijke basis. Het beoogde wettelijke lerarenregister en het registervoorportaal bevatten informatie van en over leraren.

Het besluit regelt dat een deel van deze informatie online zichtbaar wordt gemaakt. Voor ouders en leraren wordt zo inzichtelijk dat leraren bekwaam zijn en werken aan hun bekwaamheid.

Advies AP

De AP adviseerde in 2015 over de wet waarin op hooflijnen de functionaliteit van het lerarenregister en het registervoorportaal is beschreven. Het besluit is een nadere uitwerking van deze wet.

Uit de nota van toelichting bij het besluit blijkt volgens de AP dat de minister voldoende aandacht heeft besteed aan de noodzaak van de gegevensverwerkingen, de beginselen van gegevensminimalisering en doelbinding, de vereisten van beveiliging en de rechten van betrokkenen. Bovendien is een privacy impact assessment (PIA) uitgevoerd.

Gerelateerd nieuws

Publicaties