Jouw eigen gegevens ontvangen van een bedrijf

Wil je de gegevens ontvangen die een bedrijf van jou heeft? Dat kan. Je hebt het recht om al je gegevens te krijgen. En op zo’n manier dat je de gegevens makkelijk kunt doorgeven aan een ander bedrijf. Bijvoorbeeld als je van de ene app of game wilt overstappen naar een andere. En je niet helemaal opnieuw wilt beginnen, dus je gegevens wilt meenemen.

Hoe vraag je dit?

Als je jonger bent dan 16 jaar, kun je dit niet zelf vragen. Een van je ouders (of verzorgers) moet dat namens jou doen. Vraag je ouder om contact op te nemen met het bedrijf.

Je ouder kan dit het beste schriftelijk doen. Dus door een e-mail of brief te sturen. Je ouder kan hiervoor de voorbeeldbrief dataportabiliteit gebruiken.

Wat moet het bedrijf doen?

Het bedrijf moet binnen 1 maand antwoord geven. Besluit het bedrijf jouw gegevens over te dragen? Dan moet het bedrijf dit zo snel mogelijk doen. Het bedrijf mag geen geld vragen om jouw gegevens over te dragen.

Wat als het bedrijf niet reageert of weigert?

Reageert het bedrijf niet? Of niet op tijd? Of weigert het bedrijf jouw gegevens over te dragen? Kijk dan eerst of het bedrijf een functionaris gegevensbescherming (FG) of privacy officer heeft. De contactgegevens van deze persoon horen in de privacyverklaring op de website van het bedrijf te staan.

Krijg je ook geen reactie van de FG of privacy officer? Of ben je niet tevreden met de reactie? Dan kun je een klacht indienen bij de AP. Of een verzoekschriftprocedure starten bij de rechter.

Waar vind je meer informatie?

Wil je ouder of jijzelf meer weten over het recht om je gegevens te laten overdragen? Bekijk dan het uitgebreide dossier Recht op dataportabiliteit.