Litouwse toezichthouder legt boete van ruim 2 miljoen euro op aan Vinted

Thema:
Privacyrechten AVG

De Litouwse privacytoezichthouder (SDPI) heeft een boete van 2.385.276 euro opgelegd aan Vinted, een digitaal platform waarop mensen tweedehands kleding kunnen kopen en verkopen. In het onderzoek naar Vinted speelden ook klachten uit Nederland een rol.

Vinted – een van oorsprong Litouwse organisatie - informeerde gebruikers onvoldoende over de verwerking van hun persoonsgegevens. Ook reageerde Vinted niet op de juiste manier op verzoeken van gebruikers die hun persoonsgegevens wilden inzien of laten verwijderen. De organisatie heeft daarmee de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) overtreden.

Klachten uit Nederland

De Litouwse toezichthouder is het onderzoek naar Vinted gestart naar aanleiding van klachten uit verschillende Europese lidstaten, waaronder Nederland. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP)  ontvangt  regelmatig klachten over Vinted. Omdat het Europese hoofdkantoor van Vinted in Litouwen is gevestigd, draagt de AP deze klachten over aan de Litouwse toezichthouder voor onderzoek.

Tijdens het onderzoek naar Vinted is onder meer vastgesteld dat de organisatie klanten ten onrechte vroeg om een specifieke reden te geven voor het verwijderen van hun persoonsgegevens. Ook gaf Vinted zelf geen duidelijke uitleg aan klanten over de reden waarom het bedrijf een verwijderverzoek weigerde. 

Gebruikers belemmerd

Uit het onderzoek is ook gebleken dat Vinted 'shadow blocking' zou toepassen. Shadow blocking, ook wel 'shadow banning' genoemd, is het uitsluiten van een gebruiker van het platform zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is. Dit gebeurde nadat een gebruiker de gedragsregels van Vinted zou hebben overtreden. De manier waarop Vinted deze maatregel heeft toegepast, belemmerde gebruikers ten onrechte bij het gebruiken van hun privacyrechten onder de AVG. 

Europese samenwerking

Zowel voor de beoordeling van de klachten als bij de totstandkoming van dit besluit is er door de Litouwse toezichthouder nauw samengewerkt met de AP en de Franse en Poolse toezichthouders binnen het samenwerkingsmechanisme van de Europese privacytoezichthouders, de EDPB

Vrouw zittend op bank met pakket en telefoon