EDPB-guidelines voor gezichtsherkenning door politie en justitie

Thema's:
Biometrie
Internationale samenwerking
Politie, bijzondere opsporing en justitie

De Europese privacytoezichthouders hebben nieuwe guidelines opgesteld voor de inzet van gezichtsherkenning door politie en justitie. Gezichtsherkenning mag alleen worden ingezet wanneer dat noodzakelijk en proportioneel is, stellen de toezichthouders. En ze herhalen hun pleidooi voor een verbod op gezichtsherkenning in een aantal specifieke gevallen.

EDPB-guidelines

De nieuwe guidelines voor gezichtsherkenning door politie en justitie komen van de European Data Protection Board (EDPB), het samenwerkingsorgaan waarin de Autoriteit Persoonsgegevens overlegt met Europese collega-toezichthouders.

De guidelines zijn bedoeld voor Europese en nationale wetgevers en voor politie en justitie zelf. Die vinden in de guidelines handvatten voor de inzet van gezichtsherkenning.

Verbod op gezichtsherkenning

De EDPB vindt dat politie en justitie gezichtsherkenning alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mogen inzetten. En de EDPB herhaalt het eerdere pleidooi om gezichtsherkenning en soortgelijke technieken in een aantal gevallen geheel te verbieden: 
 

  • gezichtsherkenning op afstand van personen in de publieke ruimte;
  • gezichtsherkenningssystemen die mensen indelen in groepen op basis van etniciteit, geslacht, seksualiteit of politieke voorkeur; 
  • gezichtsherkenning of soortgelijke technologieën die emoties herkennen;
  • gebruik van een databank die wordt gevuld met foto’s van mensen door die in grote hoeveelheden van het internet te halen ('scraping').

Reageren op de guidelines?

De guidelines voor gezichtsherkenning zijn nog niet definitief. Er is namelijk eerst nog een periode van 6 weken voor publieke consultatie.

Iedereen (zowel organisaties als individuen) kan een zienswijze indienen over de guidelines. Dat kan tot en met 27 juni 2022.

Camera's op straat