Boete van 30.000 euro voor gemeente Voorschoten

Thema:
Gemeenten

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de gemeente Voorschoten een boete op van 30.000 euro. De reden is dat de gemeente informatie over afval van individuele huishoudens veel langer bewaarde dan nodig was. En de inwoners hier bovendien niet goed over informeerde.

De gemeente Voorschoten heeft in 2018 en 2019 de kliko’s (voor huizen) en ondergrondse containers (voor appartementen) vervangen. De kliko’s en tokens voor de ondergrondse containers hebben een chip met nummer, dat aan een huisadres is gekoppeld. Het doel hiervan is om meer gescheiden afval op te halen, door de hoeveelheid restafval die inwoners kunnen aanbieden te beperken.

Te lang bewaren van ‘stortgegevens’

Biedt een huishouden een kliko vaker dan om de week aan? Dan weigert de vuilniswagen deze te legen. Of de toegang tot een ondergrondse container wordt na 5 zakken restafval op 1 dag geblokkeerd voor de rest van de dag. Voor deze systemen is het nodig om enige tijd te beschikken over de ‘stortgegevens’ van het betreffende huishouden.

Dat past op zichzelf binnen de publieke taak van de gemeente. Maar waar het fout ging, is dat de gemeente de gegevens te lang bewaarde. Van kliko’s zo lang deze in gebruik zijn en van de tokens 5 jaar. Dat is veel langer dan noodzakelijk om te controleren of een huishouden over de toegestane hoeveelheid gaat.

Inwoners niet goed geïnformeerd

Bovendien heeft de gemeente de inwoners niet juist geïnformeerd. De gemeente heeft wel brieven gestuurd over de nieuwe containers en tokens, maar die waren niet duidelijk genoeg over het gebruik van persoonsgegevens bij het verzamelen van afval.

Overtredingen zijn beëindigd

Beide overtredingen zijn inmiddels beëindigd. De gemeente heeft de bewaartermijn teruggebracht tot 14 dagen. En de inwoners hebben een nieuwe brief ontvangen, die de gemeente eerst aan de AP heeft voorgelegd.

Hoe nu verder?

De gemeente Voorschoten kan bezwaar maken tegen de boete.

""

Publicaties