Bijeenkomst Week van de Rechtsstaat: Laten we de computer rechtspreken?

Thema:
Risico's algoritmes & AI: ontwikkelingen in Nederland

Op dinsdag 4 juni 2024, tijdens de Week van de Rechtsstaat, organiseert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een bijeenkomst over AI in de rechtspraak. Tijdens de bijeenkomst geeft raadsheer Manuella van der Put een lezing over de mogelijke rol van kunstmatige intelligentie (AI) bij de rechterlijke oordeelsvorming. Daarna is er een debat aan de hand van stellingen. Deelname is gratis.

AI in de rechtspraak

Rechters kampen al jarenlang met een hoge werkdruk. AI in de rechtspraak kan mogelijk bijdragen aan de oplossing. Dat staat in het rapport van Jaap Winter, verkenner werkdruk van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. Tegelijkertijd kleven er ook risico’s aan het inzetten van AI in de rechtspraak. Zo gebruikten Amerikaanse advocaten jurisprudentie verzonnen door ChatGPT en zijn de besluiten van AI-systemen niet altijd makkelijk te controleren. Is het wenselijk om AI in de rechtspraak een rol te laten spelen? Hoe kan AI worden gebruikt zonder dat de kwaliteit van de rechtspraak wordt ondermijnd? En welke kennis van AI hebben rechters nodig?

Bijeenkomst

Over het antwoord op deze en andere vragen zal raadsheer Manuella van der Put tijdens deze speciale bijeenkomst bij de AP een lezing geven. Zij schreef haar proefschrift over de mogelijke rol van AI bij rechterlijke oordeelsvorming en liet zelf een algoritme ontwerpen om kleine verkeersovertredingen te helpen beoordelen.

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 4 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur in het kantoor van de AP (Hoge Nieuwstraat 8 in Den Haag). 

De bijeenkomst zal worden geopend door AP-voorzitter Aleid Wolfsen. Naast de lezing zal Sven Stevenson (directeur van de Directie Coördinatie Algoritmes van de AP) toelichten hoe de AP toezicht houdt op algoritmes en AI. De bijeenkomst wordt afgesloten met een debat over deze ontwikkelingen. Uiteraard is er voor aanwezigen alle ruimte voor vragen en actieve deelname aan het debat. Aansluitend is er de gelegenheid om na te praten.

Aanmelden

Iedereen met interesse in het thema is van harte welkom bij deze bijeenkomst. Er is beperkt plek, dus aanmelden is noodzakelijk. 

Stuur een e-mail naar uitnodiging@autoriteitpersoonsgegevens.nl en vermeld uw naam en de bijeenkomst. Door u aan te melden, geeft u de AP toestemming om uw gegevens te verwerken voor toegang tot de bijeenkomst. Na afloop van de bijeenkomst worden uw gegevens verwijderd.

Is de bijeenkomst vol? Dan komt u op de reservelijst te staan. U ontvangt daarover bericht.

Week van de Rechtsstaat

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Rechtsstaat. Deze week is een initiatief van acht instituties: de Eerste en Tweede Kamer, de Raad voor de rechtspraak, het Kabinet van de Koning, de Hoge Raad, de Raad van State, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen. Op weekvanderechtsstaat.nl leest u meer over de activiteiten.

Rechtershamer en vrouwe Justitia

Lees ook

Bekijk alle actualiteit