Blog Aleid Wolfsen: Niet meer dan nodig

Door: Aleid Wolfsen

Vandaag is het de Europese Dag van de Privacy en vieren wij onze privacyrechten. Waaronder het recht op informatie, inzage, een menselijke blik bij besluiten en - niet te vergeten - het recht om vergeten te worden. Heeft u de taart al in huis? Als u er hetzelfde instaat als een vriend van mij, vermoed ik zomaar van niet…

Ik heb niets te verbergen

Afgelopen weekend fietste ik met een vriend langs de in het begin nog zonnige Vecht. Toen ik hem vertelde over de Dag van de Privacy zei hij “Ach, ik heb toch niets te verbergen”. In eerste instantie was ik even verbaasd dat er nog mensen zijn die dat denken. Dus ik vroeg hem maar eens om inzage in zijn medische gegevens, financiële gegevens en “graag ook nog een paar wachtwoorden”. Toen werd het even stil.

Door het nog altijd stijgende aantal privacyklachten bij de Autoriteit Persoonsgegevens, heb ik het idee dat we steeds zuiniger worden met het (uit)delen van onze persoonsgegevens. Maar inmiddels weet ook mijn vriend dat de crux met privacy is dat - als je er oppervlakkig naar kijkt - je de gevaren zo makkelijk kunt negeren. Het is nu eenmaal leuker om je te richten op het gemak dat je krijgt in ruil voor je persoonsgegevens. Maar verwar de datawolf niet met een schaap.

Je hebt altijd iets te beschermen

Er vindt steeds meer ongeoorloofde doorverkoop van data plaats. Daarom is dit een van onze aandachtsgebieden de komende jaren. Misbruik of onverantwoordelijk gebruik van persoonsgegevens kan leiden tot verkeerde beslissingen, het uitsluiten van mensen en discriminatie. Dus ook al heb je figuurlijk niets te verbergen, je hebt letterlijk veel te beschermen.

De gevaren dringen vaak beter door als ik een concreet voorbeeld geef. Dus terwijl mijn vriend en ik ons tempo versnelden vanwege een naderende regenbui, vertelde ik hem over mijn optreden in het televisieprogramma Nieuwsuur vorige week. 

Felbegeerde valuta

In dat item wordt duidelijk dat de inzet van beveiligingscamera’s aan huis misschien wel veiliger voelt, maar dat niet per definitie hoeft te zijn. Onze camera’s – en/of met een beetje pech die van de buren – leggen ook onze kinderen op beeld vast, registreren hoe laat we naar bed gaan en hoe vaak er frietjes op tafel staan. En ook al er kijkt er misschien niemand live mee, de techniek is wel zover dat aanbieders hiermee moeiteloos databestanden kunnen genereren.

“Wanneer je dan beseft dat onze persoonsgegevens een felbegeerde valuta zijn, dan móet je toch op z’n minst eerst kijken of het echt noodzakelijk is om te filmen? En zo ja, weten wie deze beelden opslaat, hoe ze worden beveiligd en of ze worden doorverkocht?” zei ik verontwaardigd tegen mijn vriend. We naderden een kruispunt en verminderden vaart. “Dan pas weet je of het écht bijdraagt aan veiligheid.”

Kom in actie

Dus heeft u ook iets te beschermen? Houd dan uw hand op de knip wat betreft uw persoonsgegevens. Maak gebruik van uw privacyrechten om ervoor te zorgen dat organisaties niet meer van u weten dan nodig. Op onze website vindt u meer informatie en voorbeeldbrieven.

De regenbui ging uiteindelijk aan ons voorbij. En mijn vriend heeft mij na afloop van onze fietstocht beloofd dat hij de oneliner ‘ik heb niets te verbergen’ niet meer zal gebruiken. Wel onder de voorwaarde dat ik tijdens het fietsen niet altijd over privacy begin. Vooruit, tenzij het rond de Dag van de Privacy is. Dus voor nu zeg ik: Proost op de Dag van de Privacy! Proost op uw privacyrechten!

Aleid Wolfsen,
Voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens

Aleid Wolfsen

Over de auteur

Aleid Wolfsen is in 2016 benoemd tot voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Eerder was hij al verbonden aan de AP als lid van de raad van advies. Voor zijn benoeming tot voorzitter van de AP heeft Wolfsen zowel in de politiek gewerkt als binnen de rechterlijke macht. Sinds 2019 is Wolfsen ook vicevoorzitter van de European Data Protection Board (EDPB).
Alle blogs van Aleid Wolfsen
Mensen winkelend op straat